Фахівцями відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ямпільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області щоденно проводяться моніторингові перевірки на предмет дотримання суб’єктами господарювання вимог Тимчасових рекомендацій Головного державного санітарного лікаря України щодо недопущення виникнення та поширення коронавірусної хворобиCOVID-19.
Так, у вересні – жовтні 2020 року фахівці провели 409 перевірок суб'єктів господарювання, в ході яких виявили 54 порушення (13 %):
- непродовольчих магазинів – 85, з них з порушеннями - 9;
- продовольчих магазинів – 126, з них з порушеннями - 20;
- закладів громадського харчування – 45, з них з порушеннями - 6;
- дитячих дошкільних навчальних закладів – 30, з них з порушеннями - 3;
- загальноосвітніх навчальних закладів – 23, з них з порушеннями - 2;
- перукарень та салонів краси – 24, з них з порушеннями - 5;
- інших – 74, з них з порушеннями - 9.
Як результат, складено 38 протоколів про адміністративні правопорушення, підготовлено 19 розпоряджень та надано 35 пропозицій.
Найпоширенішими виявились наступні порушення:
- не проводиться температурний скринінг працівникам закладів перед початком роботи;
- відсутні ЗІЗ у відвідувачів та працівників закладів;
- не дотримується соціальна дистанція 1,5 м, відсутня розмітка безпечної дистанції;
- не дотримується режим проведення дезінфекції поверхонь та місць контакту рук працівників і відвідувачів;
- порушуються вимоги щодо поводження з використаними ЗІЗ.
В ході моніторингових обстежень, спеціалістами Управління проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота серед працівників закладів з питань дотримання протиепідемічних заходів щодо недопущення виникнення та поширення випадків захворювання на COVID-19.