Новини

11 Травень 15:05
Завдаток чи аванс - розбираємось у чому різниця!
Завдаток чи аванс - розбираємось у чому різниця!

Майже кожному протягом життя доводилось давати передоплату (завдаток) за покупку товару або надання послуг. Однак, не всі знають як правильно оформити цю дію і що робити, коли продавець/надавач послуг не виконує свої зобов'язання. Звісно, ситуація неприємна, але відстоювати свої права необхідно. З метою уникнення негативних наслідків та судових спорів, як покупцю, так і продавцю необхідно розуміти різницю між авансом та завдатком.

І аванс, і завдаток – це певна сума грошей, яку покупець дає продавцю ще до того, як продавець передасть покупцю якийсь товар. Як завдаток, так і аванс продавець може зарахувати в рахунок оплати товару за договором.

Проте внесення завдатку як способу виконання зобов'язання може мати місце лише у разі наявності зобов'язання, яке повинно було виникнути на підставі договору купівлі-продажу (надання послуги). Ознакою завдатку є те, що він одночасно слугує доказом укладення договору, способом платежу та способом забезпечення виконання зобов'язання. Завдаток можна передати тільки за договором, який вже укладений, ви не можете дати завдаток як гарантію того, що ви щось купите. Ви можете дати завдаток тільки як гарантію того, що ви приймете товар в майбутньому і за нього розрахуєтесь. Якщо договір не укладений, то передана сума грошей все одно залишається авансом.

Важливо правильно оформити розписку про передачу коштів, у документі має бути зазначена інформація:

  • дані про особу, яка отримує і віддає кошти;
  • сума коштів;
  • кінцевий термін виконання зобов'язання;
  • вказівка того, що гроші отримані саме в якості завдатку і передані на забезпечення виконання договору (угоди);
  • дата складення документу;
  • підписи двох сторін.

На відміну від завдатку, аванс - це лише спосіб платежу. Він не виконує забезпечувальної функції, а виконує лише функцію попередньої оплати, яка підлягає поверненню у випадку не виконання зобов'язання.

Відмінність завдатку та авансу полягає у наслідках, які настають у разі порушення умов договору однією із сторін. Так, якщо порушення зобов'язання сталося з вини боржника, завдаток залишається у кредитора, а якщо з вини кредитора - він зобов'язаний повернути боржникові завдаток в подвійному розмірі.

В свою чергу, аванс це форма попередньої оплати, яка при виконанні зобов'язання зараховується до основного платежу, а у разі не виконання зобов'язання - підлягає поверненню.

При придбанні продукції (товари, роботи, послуги) будьте уважні та звертайте увагу на зазначені у договорах умови попередньої оплати. Уважно вичитуйте договір. Якщо у договорі зазначено передоплату у формі "завдатку", то краще відмовитися від такої угоди, оскільки "завдаток" не повертається!

Пам'ятайте, що своїм підписом ви даєте згоду на запропоновані суб'єктом господарювання (продавцем чи виконавцем послуг) умови договору купівлі-продажу товару (замовлення послуги), у тому числі в частині умов передоплати, що у подальшому унеможливлює вирішення питання щодо повернення коштів.

І наостанок, будь-який попередній платіж є авансом, якщо в договорі не зазначено зворотного.

 

Записатись
Подати скаргу