Новини

20 Жовтня 14:52
З початку вересня фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства відібрали 737 зразків для проведення лабораторних досліджень
З початку вересня фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства відібрали 737 зразків для проведення лабораторних досліджень

З початку вересня поточного року у Вінницьку регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби фахівцями відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міських, районних та міжрайонних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області було доставлено 737 зразків для проведення лабораторних досліджень.

Проби були відібрані у закладах дошкільної освіти, закладах загально-середньої освіти, лікувально-профілактичних установах, дитячих інтернатах та з криниць громадського користування.

З джерел централізованого водопостачання було доставлено 177 проб питної води, з яких не відповідало санітарним вимогам за мікробіологічними показниками 61 (34 % проб), а за санітарно-хімічними показниками - 21 (12 % проб).

З джерел децентралізованого водопостачання було доставлено 282 проби питної води, з яких не відповідало санітарним вимогам за мікробіологічними показниками 162 (57 % проб), а за санітарно-хімічними показниками - 96 (34 % проб).

По всіх невідповідних пробах керівникам закладів, установ та органам місцевого самоврядування були направлені приписи та пропозиції щодо негайного проведення заходів з покращення стану питного водопостачання. Після проведення відповідних заходів та повторного проведення досліджень, вода відповідала санітарним вимогам.

Одним з ключових питань при проведенні позапланових обстежень закладів є визначення якості готових страв і недопущення їх реалізації в освітянських установах.

Протягом вересня-жовтня 2020 року в лабораторію Держпродспоживслужби було доставлено 224 проби готових страв для досліджень на  бактеріологічне забруднення. З них 18 (8 %) виявилися позитивними. Керівникам закладів були надіслані пропозиції щодо проведення заходів для унеможливлення в подальшому забруднення страв, посилення контролю за дотриманням правил особистої гігієни працівниками та проведення генерального прибирання приміщень харчоблоку.

При проведенні досліджень на калорійність готових страв (54 зразки) відхилень не виявлено.

Наразі дослідження тривають.

Записатись
Подати скаргу