Новини

10 Грудень 09:20
Взуття: маркування, правила експлуатації, сезонність та гарантійні терміни
Взуття: маркування, правила експлуатації, сезонність та гарантійні терміни

Придбали чи маєте намір придбати взуття? Зверніть увагу на маркування, правила експлуатації та сезонність.

Інформація про взуття передбачає наявність найменування підприємства-виробника, його адреси, товарного (фірмового) знака, артикула, номера моделі, розміру, повноти, сорту, дати виготовлення тощо.

В індивідуальну упаковку кожної пари взуття має бути вкладена інформація з рекомендаціями щодо його експлуатації та догляду. Для того, щоб придбане вами взуття довго слугувало, уважно ознайомтесь з цією інформацією.

  1. Перед тим, як купити і почати використовувати взуття, як слід міряйте його (неправильно підібране взуття ставить під загрозу здоров’я ваших ніг). Правильно підбирайте взуття за розміром і повнотою, з урахуванням індивідуальних особливостей стопи, у випадку невідповідності розміру взуття і вашої ноги, можуть виникнути наступні проблеми – деформація взуття, розрив швів, поява тріщин і заломів. Взуття міряйте стоячи і пройдіться в ньому по залу.
  2. При замовленні взуття онлайн, керуйтесь таблицею розмірів або консультуйтесь із продавцем-консультантом. При оформленні замовлення бажано вказати довжину, широту та висоту підйому вашої стопи з точністю до міліметра, це дозволить ще раз переконатися у правильності вибору.
  3. При виборі взуття зверніть увагу на його призначення (робоче, модельне, повсякденне, спортивне тощо), форму і тип підборів, - вони мають відповідати вазі тіла й ході.
  4. Через 2-3 дні змінюйте взуття, особливо при вологій погоді, так ви надовго збережете його привабливий зовнішній вигляд і форму.
  5. Нове взуття також спочатку носіть недовго, даючи можливість пристосуватися йому до форми вашої ноги. Перед використанням нового взуття, а також в подальшому, його необхідно захищати від вологи, бруду, технічної солі, пилюки і плям за допомогою спеціальних засобів.
  6. Зверніть увагу, якісне взуття із натуральної шкіри, зазвичай, фарбується натуральними барвниками, які можуть частково віддавати фарбу під дією тепла і вологи. Зміна кольору натуральної шкіри при потраплянні на неї води не вважається дефектом виробництва. Також, якщо ви вирішили придбати взуття з темною підкладкою, то будьте готові до того, що під дією вологи та поту підкладка може фарбуватись.
  7. В модельному взутті, особливо лаковому або з підошвою з натуральної шкіри, не рекомендується ходити по бруківці та вологих покриттях. Також, необхідно дбайливо ставитись до фурнітури.
  8. Зберігати взуття потрібно в картонній коробці, пакеті із тканини або спеціальній шафі при температурі від +14 до +25 та вологості 50-80 %.

Згідно ч. 3 ст. 7 Закону України "Про захист прав споживачів", на сезонні товари гарантійний термін (строк) обчислюється з початку відповідного сезону. Додатком №1 до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 р. № 172 встановлено перелік сезонних товарів, гарантійні терміни за якими обчислюються з початку відповідного сезону, наприклад - взуття:

  • зимового асортименту - з 15 листопада по 15 березня;
  • весняно-осіннього асортименту - з 15 березня по 15 травня та з 15 вересня по 15 листопада;
  • літнього асортименту - з 15 травня по 15 вересня.

Встановлено, що у гарантійні строки на сезонні товари не включається час іншого сезону (міжсезонний період). Наприклад, якщо осінні напівчобітки були придбані 1 лютого (гарантійний строк, вказаний виробником, складає 30 днів), то претензії, у разі виявлення недоліків у взутті в період гарантійного строку, споживач має законне право пред’являти тільки з 15 березня. Якщо осінні напівчобітки були придбані 1 травня (гарантійний строк, вказаний виробником, складає 30 днів), то претензії, у разі виявлення недоліків у взутті в період гарантійного строку, споживач має законне право пред’являти з 1 травня по 15 травня та з 15 листопада цього ж року до закінчення гарантійного строку. Якщо зимові чоботи були куплені 1 серпня (гарантійний строк, вказаний виробником, складає 30 днів), це не означає, що гарантійний термін закінчиться 1 вересня. Гарантія на зимове взуття вступає в силу 15 листопада, з цієї дати і рахуються 30 гарантійних днів.

Памятайте, що гарантії на взуття не поширюються:

  • якщо покупець порушив правила експлуатації, догляду, зберігання взуття і за наявності механічних пошкоджень (опіки, порізи, здири, проколи);
  • при деформації взуття внаслідок неправильного носіння, сушіння, а також дій хімічних та інших речовин;
  • якщо пошкоджені деталі, які вимагають дрібного ремонту, - шнурки, устілка, фурнітура, набійки (оскільки вони є змінними).

Шановні споживачі, бажаємо вам лише вдалих покупок!

Записатись
Подати скаргу