Новини

12 Лютий 15:07
Важлива інформація для виробників насіння та садивного матеріалу!
Важлива інформація для виробників насіння та садивного матеріалу!

Відділ контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області нагадує суб'єктам господарювання, які планують у 2024 році займатись виробництвом насіння та/або садивного матеріалу з метою подальшої реалізації, про необхідність оформлення пакету документів задля включення до Державного реєстру суб'єктів насінництва та розсадництва на 2024 рік.

Державний реєстр — це перелік суб'єктів насінництва та розсадництва, які виробляють насіння та/або садивний матеріал для реалізації відповідно до вимог Закону України "Про насіння і садивний матеріал".

Акцентуємо вашу увагу, що необхідними умовами для юридичних осіб або фізичних осіб-підприємців, які мають на меті займатись виробництвом насіння та/або садивного матеріалу з метою подальшої реалізації, є:

  • наявність у штатному розписі спеціаліста відповідної кваліфікації для організації насінництва та/або розсадництва;
  • наявність матеріально-технічної бази, необхідної для провадження господарської діяльності у сфері насінництва та/або розсадництва.

Формуючи заяву, варто врахувати, що якщо ви не є володільцем патенту на сорт, необхідно обов'язково укласти ліцензійну угоду з володільцем патенту або підтримувачем сорту. Відповідальність за достовірність поданих відомостей несе заявник.

Міністерство аграрної політики та продовольства України має право перевіряти відомості, подані заявником; подавати запити на відповідну інформацію до органів державної влади та органів місцевого самоврядування; а також має доступ до даних державних реєстрів.

Рішення про включення фізичної особи-підприємця або юридичної особи до Реєстру суб'єктів насінництва та розсадництва або про відмову у включенні до цього реєстру приймається Міністерством аграрної політики та продовольства України протягом 10 календарних днів з дня надходження заяви.

У статті 13 Закону України "Про насіння та садивний матеріал" закріплені права та обов'язки суб'єктів насінництва та розсадництва. Зокрема, суб'єкти насінництва та розсадництва мають право:

  • на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин (клонів, ліній, гібридів першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими товаровиробниками;
  • вимагати відшкодування завданих збитків від перехресного запилення посівів перехреснозапильних культур іншим сортом внаслідок порушення їхнього права на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів;
  • звертатися до відповідних органів виконавчої влади або до суду у разі порушення прав;
  • брати участь у виконанні державних цільових програм щодо виробництва насіння і садивного матеріалу;
  • брати участь у формуванні державного резервного насіннєвого фонду.

Заява подається до Міністерства аграрної політики та продовольства України у письмовій та/або електронній формі:

  1. у письмовій формі заява подається особисто або надсилається поштовим відправленням за адресою: 01001, Україна, м. Київ, вул. Хрещатик, 24;
  2. в електронній формі подається на адресу: support@minagro.gov.ua.

 

Записатись
Подати скаргу