Новини

09 Лютий 12:33
Щодо правил користування генератором!
Щодо правил користування генератором!

Останнім часом на адресу органів Держпродспоживслужби надходять звернення від мешканців житлових будинків щодо погіршення умов проживання, пов'язаних із роботою генераторів, а саме – наявністю шуму та запаху. Зауважимо, що після масованих обстрілів об'єктів критичної інфраструктури України почалися періодичні відключення світла, що й спонукає бізнес та населення країни шукати альтернативні способи електроживлення, зокрема, використовувати генератори.

Вінницьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області повідомляє, що в санітарному законодавстві відсутні правила щодо використання генераторів та зберігання пально-мастильних матеріалів.

Разом з тим, Державна служба з надзвичайних ситуацій розробила відповідні рекомендації щодо дотримання правил безпеки при використанні електрогенераторів та пально-мастильних матеріалів, а саме:

  • не допускати доступу дітей до генераторів;
  • купувати лише сертифіковану продукцію виключно в ліцензованих точках продажу та дотримуватись інструкцій виробника;
  • дотримуватись правил розміщення, підключення, зберігання пально-мастильних матеріалів та експлуатації.

Розміщення

Генератор потрібно розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні зі справною вентиляцією і можливістю провітрювання. Відстань від генератора до суміжних об'єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) має бути не меншою ніж 6 м. Допускається встановлення електрогенераторів біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 м. Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання повинно бути усунуто негайно.

Підключення

Підключення генератора здійснюється тільки за інструкцією, цим має займатись виключно кваліфікований електрик.

Зберігання пально-мастильних матеріалів

Пальне та мастило для генератора необхідно зберігати окремо, на відстані не менше 10 м до суміжних об'єктів (будівель, автомобілів) у спеціальних каністрах, які призначені для зберігання палива поза межами жилої зони. Найбезпечніше зберігати у провітрюваній окремо розташованій зоні з навісом та обмеженим доступом для сторонніх осіб. Каністри мають бути щільно закриті, щоб не допустити розливу палива. Якщо таки паливо пролилось, потрібно посипати місце розливу піском, який потім слід зібрати у металевий ящик чи відро.

Експлуатація

Не бажано вмикати генератор в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Окрім того, слід уникати контакту з елементами генератора, які обертаються. Під час роботи електрогенератора слід контролювати його технічний стан. У разі виявлення підтікань палива, мастила або сторонніх звуків, що свідчать про його несправність, слід негайно вимкнути та знеструмити електрогенератор. Окрім того, необхідно робити перерви в роботі генератора, як передбачено паспортом виробника, рекомедовано відключати через 5 годин роботи хоча б на 30 хвилин.

Під час використання електрогенераторів забороняється:

  • вносити зміни в конструкцію генератора;
  • розміщувати генератор у замкнутому приміщенні без вентиляції, а також у вибухонебезпечному середовищі, в підвалах та приміщеннях з можливим перебуванням людей;
  • палити та користуватися джерелами відкритого вогню під час заправки та експлуатації генератора;
  • відкривати кришку бака під час того, як працює генератор;
  • заправляти генератор при працюючому або не охолодженому двигуні;
  • об'єднувати генератори у ланцюг;
  • перебувати поруч з генератором стороннім особам або тваринам;
  • змішувати різні види мастила та палива;
  • перевищувати максимально допустимий струм вихідного роз'єму генератора.

У разі загоряння генератора потрібно негайно повідомити про це ДСНС за телефоном "101" та, за необхідності, викликати інші аварійно-рятувальні служби. Дотримання цих правил допоможе вберегти від пожежі себе, оточуючих та оселю.

Пам'ятаймо: у такий тяжкий час для країни, використання генераторів є вимушеним явищем, до якого закликаємо відноситись з розумінням! Суб'єктам господарської діяльності пропонуємо своєчасно реагувати на звернення громадян, усувати недоліки та дотримуватись найпростіших рекомендацій.

 

Записатись
Подати скаргу