Новини

11 Березень 15:26
Протруєння насіння та отруєння бджіл – чи існує зв'язок?
Протруєння насіння та отруєння бджіл – чи існує зв'язок?

Важливим та ефективним методом боротьби зі шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур, який дозволяє захистити рослини на ранніх стадіях розвитку, є протруєння насіння.

Перед початком посіву доцільно провести визначення посівних якостей насіння, а також - перевірити наявність у ньому патогену. Таке дослідження можна провести в ДУ "Вінницька обласна фітосанітарна лабораторія", у відділі визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу (тел. 0432-46-45-19). За результатами фітопатологічного аналізу насіння можна підібрати оптимальний протруйник з цільовим направленням проти виявленого патогену.

На схожість насіння та розвиток рослини впливає багато факторів, в т.ч. й кліматичні умови, які не бувають однаковими. Характерними особливостями весняної посівної кампанії 2020 року була відсутність опадів та сильний вітер, що призводило до виникнення пилових буревіїв. Водночас, в окремих населених пунктах спостерігалися явища загибелі медоносних бджіл, які почали вилітати у пошуках корму, саме тоді почали активно квітнути мати-мачуха та кульбаба.

Деякі науковці пов’язали між собою посуху та сильний вітер - на їхню думку, коли пилова буря підіймала у повітря токсичні речовини з протруєного насіння, бджола, потрапляючи під цю хмару пилу, могла отруїтися або перенести отруєний пил на крильцях і лапках у вулик, однак, таке твердження ще потребує додаткового дослідження. Не виключено, що отруєння бджіл могли викликати й інші причини: порушення регламентів застосування ґрунтових гербіцидів, неякісні засоби захисту рослин або інші фактори, тим паче, що такого явища як загибель бджіл на час посіву не спостерігалось ні у попередні роки, ні на час посіву озимих зернових культур у 2020 році.

Фахівці управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертаються до аграріїв із проханням беззаперечного дотримання регламентів застосування засобів захисту рослин, а саме:

Також, пасічники повинні зважати на початок сезону інтенсивного застосування пестицидів і агрохімікатів на сільськогосподарських угіддях, зокрема:

Найголовніший і найефективніший інструмент – заздалегідь проводити обговорення проблем щодо попередження отруєння бджіл між усіма сторонами: членами місцевої громади, пасічниками, одноосібними господарями (які використовують пестициди на свої присадибних ділянках, паях) та сільськогосподарськими підприємствами. Лише спільними зусиллями можна уникнути конфліктів та інших негативних явищ.

 

Записатись
Подати скаргу