Новини

23 Січень 16:37
Правила маркування заморожених продуктів
Правила маркування заморожених продуктів

Заморожені продукти давно стали невід'ємною частиною асортименту не тільки великих супермаркетів, але й маленьких магазинів. В замороженому вигляді продається м'ясо, риба та морепродукти, напівфабрикати, овочі, фрукти, тощо.

На маркуванні заморожених продуктів обов'язково має бути вказана інформація, що передбачена статтею 6 Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів".

Звертаємо увагу, що пунктом 6 статті 17 зазначеного Закону передбачено: якщо харчовий продукт вкритий крижаною глазур'ю (для заморожених продуктів), кінцевому споживачу надається інформація про загальну кількість харчового продукту (з урахуванням кількості глазурі) та кількість або відсотковий вміст крижаної глазурі у такому харчовому продукті.

Крім того, відповідно до Гігієнічних вимог до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною, затверджених наказом Мінагрополітики від 14 вересня 2022 року №682, маркування швидкозаморожених харчових продуктів має містити зазначену нижче інформацію:

  • назва харчових продуктів повинна включати слово «швидкозаморожений";
  • період зберігання швидкозаморожених харчових продуктів кінцевим споживачем або закладом громадського харчування;
  • температуру зберігання та/або тип необхідного обладнання для зберігання;
  • позначення, що ідентифікує партію, до якої належать швидкозаморожені харчові продукти;
  • надпис "не заморожувати повторно".

Нагадаємо, що шрифт маркування на етикетці харчового продукту має бути чітким, розбірливим і контрастним. Висота малих літер має дорівнювати або перевищувати 1,2 мм, а якщо площа упаковки менша за 80 кв. см - висота малих літер повинна бути не меншою 0,9 мм. Окремо (кольором, шрифтом, стилем) має бути виділена інформація про алергени, які містяться у складі харчового продукту.

Будьте уважними – купуйте харчові продукти тільки в спеціально відведених для цього місцях та уважно читайте інформацію на етикетці. Бережіть своє здоров'я і здоров'я своїх близьких!

 

Записатись
Подати скаргу