Новини

22 Лютий 15:25
Особливості маркування, правил експлуатації та гарантійних термінів на взуття!
Особливості маркування, правил експлуатації та гарантійних термінів на взуття!

Придбали або маєте намір придбати взуття? Зверніть увагу на його маркування, правила експлуатації та враховуйте особливості обліку гарантійних термінів.

Правилами роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, затвердженими наказом від 19.04.2007 №104 Міністерства економіки України, визначено, що за ознаками сезонності взуття поділяється на:

  • зимове - утеплене всіх видів;
  • весняно-осіннє - чоботи, напівчоботи, черевики, напівчеревики неутеплені, туфлі закриті на товстій підошві з пористої гуми або поліуретанів;
  • літнє - туфлі літні відкриті, сандалети, сандалі та інше.

Інформація про взуття передбачає наявність найменування підприємства-виробника, його адреси, товарного (фірмового) знака, артикула, номера моделі, розміру, повноти, сорту, дати виготовлення тощо.

В індивідуальну упаковку кожної пари взуття має бути вкладена інформація з рекомендаціями щодо його експлуатації. Для того, щоб придбане вами взуття довго слугувало, уважно ознайомтесь з цією інформацією.

Додатком №1 до постанови Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 р. № 172 встановлено перелік сезонних товарів, гарантійні терміни за якими обчислюються з початку відповідного сезону, наприклад - взуття:

  • зимового асортименту - з 15 листопада по 15 березня; 
  • весняно-осіннього асортименту - з 15 березня по 15 травня та з 15 вересня по 15 листопада;
  • літнього асортименту - з 15 травня по 15 вересня.

Встановлено, що у гарантійні строки на сезонні товари не включається час іншого сезону (міжсезонний період)!

Наприклад, якщо осінні напівчобітки були придбані 1 лютого (гарантійний строк, вказаний виробником, складає 30 днів), то претензії, у разі виявлення недоліків у взутті в період гарантійного строку, споживач має законне право пред’являти тільки з 15 березня.

А якщо осінні напівчобітки були придбані 1 травня (гарантійний строк, вказаний виробником, складає 30 днів), то претензії, у разі виявлення недоліків у взутті в період гарантійного строку, споживач має законне право пред’являти з 1 травня по 15 травня та з 15 листопада цього ж року до закінчення гарантійного строку.

Якщо зимові чоботи були куплені 1 серпня (гарантійний строк, вказаний виробником, складає 30 днів), це не означає, що гарантійний термін закінчиться 1 вересня. Гарантія на зимове взуття вступає в силу 15 листопада, з цієї дати і рахуються 30 гарантійних днів.

Також, слід пам’ятати, що при виконанні гарантійного ремонту, гарантійний строк збільшується на час перебування взуття в ремонті! 

 

 

Записатись
Подати скаргу