Новини

10 Березень 15:35
На Вінниччині спеціалісти Держпродспоживслужби усунули зовнішню дискримінаційну рекламу відомої гуртово-роздрібної мережі магазинів
На Вінниччині спеціалісти Держпродспоживслужби усунули зовнішню дискримінаційну рекламу відомої гуртово-роздрібної мережі магазинів

В сучасному суспільстві реклама стала суттєвою частиною соціалізації, адже вона відіграє значну роль у формуванні суспільної думки та задає стандарти життя. Реклама здатна формувати та підтримувати гендерні стереотипи у свідомості людей, тому дуже важливо відповідально ставитись до змісту рекламного контенту!

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області пильно слідкує за рекламою, яка поширюється в області. Спеціалісти відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Управління захисту споживачів попереджають створення та розповсюдження дискримінаційної реклами.

Так, 24 вересня 2019 року на засіданні Експертної ради з питань запобігання та протидії дискримінації за ознакою статі було визнано зовнішню рекламу мережі магазинів "Світ матраців" дискримінаційною.

Так, при здійснені контролю за дотриманням законодавства про рекламу, спеціалістами Держпродспоживслужби було виявлено, що вищезгадана реклама порушує:

  • положення Закону України "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків", а також Закону України "Про рекламу", зокрема, п.3 ст.7 "Реклама не повинна містити інформації або зображень, які порушують етичні, гуманістичні, моральні норми, нехтують правилами пристойності";
  • пункт 5.2.7. Стандарту недискримінаційної реклами СОУ 21708654-002-2011, відповідно до якого, реклама не повинна містити заяви та візуальні презентації, які можуть негативно впливати або порушувати норми суспільної культури і моралі, які вважаються загальновизнаними більшістю споживачів рекламного продукту в даному суспільстві.

Згідно чинного закондавства, на суб'єкт господарювання було накладено адміністративно-господарські санкції, що були сплачені в повному обсязі протягом 15-ти днів.

Також, під час проведення експертизи, було виявлено наявність дискримінації в рекламних матеріалах ТМ "Світ матраців" у містах: Дубно - 1, Кам'янець-Подільський - 1, Київ - 2, Луцьк - 1, Миколаїв - 1, Одеса - 1, Тернопіль - 2, Івано-Франківськ - 1.

 

Записатись
Подати скаргу