Новини

06 Березень 15:31
До уваги суб’єктів господарювання, які проводять діяльність з харчовими продуктами
До уваги суб’єктів господарювання, які проводять діяльність з харчовими продуктами

Повідомляємо про те, що відповідно статті 20 (Обов’язки операторів ринку) Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів», в редакції від 22 липня 2014 року № 1602-VII (далі Закон) оператори ринку зобов’язані розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів.

Законом визначено перехідні періоди для запровадження НАССР.
Зокрема статтею 66 "II. Прикінцеві та перехідні положення" визначено:

  • Потужності, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей) – мають запровадити систему НАССР до 20 вересня 2017 року;
  • Потужності, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей) – мають запровадити систему НАССР до 20 вересня 2018 року;
  • Малі потужності – мають запровадити систему НАССР до 20 вересня 2019 року.

Ці вимоги не поширюється:

  • На операторів ринку, що здійснюють первинне виробництво, а також провадять пов’язану з первинним виробництвом діяльність, зокрема транспортування, зберігання та обробку первинної продукції в місці первинного виробництва, за умови, що при цьому не змінюється суттєво стан таких продуктів;
  • На транспортування живих тварин, призначених для споживання людиною, транспортування з місця первинного виробництва до потужності продуктів рослинного походження, продуктів рибальства, а також продуктів полювання.

Закон допускає застосування спрощеного підходу, за умови якщо такий підхід забезпечує однаковий рівень захисту здоров’я споживачів, що і в разі запровадження принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

Статтею 1 Закону визначено:

Малі потужності - потужності, які постачають харчові продукти кінцевому споживачу, мають не більше ніж десять осіб робочого персоналу, займають площу не більше ніж 400 кв. м, або потужності, які не постачають харчові продукти кінцевому споживачу та мають не більше ніж п’ять осіб робочого персоналу.

ПОПЕРЕДЖЕННЯ

Оператори ринку відповідно до статті 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів» несуть відповідальність в межах діяльності, яку вони здійснюють. Невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб - у розмірі від тридцяти до сімдесяти п’яти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від трьох до п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат та зупинення роботи потужності.

 

Записатись
Подати скаргу