Новини

30 Травень 12:13
Чи можна купатись на пляжах Вінниці
Чи можна купатись на пляжах Вінниці

В травні поточного року фахівці Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області спільно з представниками Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби відібрали проби з водойм в місцях купання людей на території м. Вінниця.

Результати лабораторного аналізу показали, що на Вишенському озері якість води не відповідає нормативним значенням за мікробіологічними показниками, а саме – вміст лактозопозитивних кишкових паличок становить 24000КУО в куб. дм. при нормі не більше 5000КУО в куб. дм. Вміст кишкової палички становить 2100 КУО в куб. дм. при нормі не більше 1000КУО в куб. дм., згідно вимог Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених Наказом МОЗ України від 16.06.1996 р. №173, наказу МОЗ України №721 від 02.05.2022 р. "Про затвердження Гігієнічних нормативів якості води водних об'єктів для задоволення питних, господарсько-побутових та інших потреб населення". За фізико-хімічними показниками встановлена невідповідність водневому показнику (рН), який складає 8,66 од. рН при нормі 6,5-8,5 од. рН; невідповідність за запахом, який становить 3 бали при нормі не більше 1 бала; невідповідність за забарвленням, яке виявлено в стовпчику води 9 см. (не повинно виявлятися у стовпчику 10 см.). Розчинений кисень та біохімічне споживання кисню знаходились в межах допустимих величин.

На пляжі "Гонти" якість води не відповідає нормативним значенням за мікробіологічними показниками, а саме – вміст лактозопозитивних кишкових паличок становить 46000КУО в куб. дм. при нормі не більше 5000КУО в куб.дм. Вміст кишкової палички становить 9300 КУО в куб.дм. при нормі не більше 1000КУО в куб. дм. За фізико-хімічними показниками встановлена невідповідність за запахом, який складає 3 бали при нормі не більше 1 бала; за забарвленням, яке виявлено в стовпчику води 6,5 см. (не повинно виявлятися у стовпчику 10 см.). Водневий показник (рН), розчинений кисень та біохімічне споживання кисню знаходились в межах допустимих величин.

На пляжі "Хімік" якість води не відповідає нормативним значенням за мікробіологічними показниками, а саме – вміст лактозопозитивних кишкових паличок становить 24000КУО в куб. дм. при нормі не більше 5000КУО в куб. дм. Вміст кишкової палички становить 24000 КУО в куб. дм. при нормі не більше 1000КУО в куб. дм. За фізико-хімічними показникам встановлена невідповідність за водневим показником (рН), який становить 8,65 од. рН при нормі 6,5-8,5 од. рН; за запахом, який становить 3 бали при нормі не більше 1 бала; за забарвленням, яке виявлено в стовпчику води 7 см. (не повинно виявлятися у стовпчику 10 см.). Розчинений кисень та біохімічне споживання кисню знаходились в межах допустимих величин.

На пляжі "Центральний" якість води річки Південний Буг відповідає санітарним вимогам за мікробіологічними показникам. За фізико-хімічними показниками встановлена невідповідність за водневим показнику (рН), яка складає  8,67 од. рН при нормі 6,5-8,5 од. рН; за запахом, який становить 2 бали при нормі не більше 1 бала; за забарвленням, яке виявлено в стовпчику води 7,5 см. (не повинно виявлятися у стовпчику 10 см.). Розчинений кисень та біохімічне споживання кисню знаходились в межах допустимих величин.

Враховуючи викладене, з метою недопущення виникнення захворювань серед населення, пов'язаних із забрудненням води відкритих водойм, на адреси начальника КП ВМР "Комбінат комунальних підприємств" та директора департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради направлені листи щодо необхідності встановлення на вказаних пляжах табличок із "Купатись заборонено".

Вінницьке міське управління рекомендує мешканцям міста утриматись від купання на пляжах! Бережіть себе та своїх рідних!

Записатись
Подати скаргу