Новини

11 Липень 15:47
Заходи щодо попередження отруєнь дикорослими грибами
Заходи щодо попередження отруєнь дикорослими грибами

Кожного року санітарні лікарі попереджають населення про небезпеку отруєння грибами, але захворюваність і летальність при цьому не зменшуються.

Токсини грибів по-різному діють на організм, викликаючи відповідні наслідки.

Отруєння грибами залежить від характеру вегетації грибів, тому має чітко виражений сезонний характер, як правило, з травня по жовтень, іноді, в теплі роки, в листопаді. 

Найнебезпечнішим грибом вважається бліда поганка і її різновиди, при отруєнні її токсинами реєструється до 99% летальності потерпілих. Це гриб з гепатонефротоксичною дією: при вживанні його в їжу страждають печінка, нирки, епітелій кишечника та ЦНС. Умовно-їстівними грибами також можна отруїтися при неправильному їх приготуванні, таке отруєння часто виявляється гастроентерологічною симптоматикою.

Діти сприйнятливіші до дії токсинів грибів. Це пов'язано з недосконалістю детоксикаційних механізмів дитячого організму. Крім того, не слід забувати, що при однаковій кількості з'їдених грибів, у дитини на одиницю маси тіла доводиться вища концентрація токсину.

Перші симптоми отруєння грибами: біль в животі, нудота, блювота, діарея, зневоднення організму.  Якщо ці симптоми виражені особливо сильно, а допомога не надана своєчасно, то пацієнт може загинути.

При отруєнні грибами гастроэнтеротропної дії захворювання виявляється через 2-3 години після вживання грибів і зазвичай обмежується явищами гастроентероколіту. При отруєнні грибами з гепатонефротоксичною дією перші симптоми отруєння розвиваються не раніше, ніж через 6 годин з моменту вживання, іноді через 8-10 годин, рідше – 2-3 доби.

По особливостях перебігу захворювання можна з великою часткою ймовірності припустити, якими грибами отруїлася людина, і на основі цього розробити найбільш ефективну тактику лікування. 

На сьогоднішній день ситуація із отруєннями людей в області дикорослими грибами є ускладненою. З початку 2018 року з приводу отруєння грибами в медичні заклади звернулось четверо осіб. Випадки зареєстровані в Крижопільському, Калинівському, Шаргородському районі та м. Вінниця. 

Слід відмітити, що в основному, мали місце отруєння грибами, зібраними в лісах та лісосмугах. Причиною отруєння стало збір та вживання невідомих грибів та недотримання технології приготування страв (гриби лише просмажувались, засолювались і т.д.). 

З метою профілактики отруєнь грибами Головне управління Держпродспоживслужби щорічно виносить це питання на слухання Комісії з питань техногенно-екологічної  безпеки та надзвичайних ситуацій ОДА.  

На виконання рішення комісії з питань ТЕБ та НС від 13 листопада 2017 року здійснено ряд заходів: 
В усіх районах області  проведені засідання комісій, де затверджено плани заходів по профілактиці отруєнь грибами. 

  • Директорам ринків та муніципальній поліції м. Вінниці надіслані рекомендаційні листи щодо посилення контролю за реалізацією товарів на ринках міста, недопущення реалізації грибів без результатів ветеринарно-санітарного контролю та у невстановлених для торгівлі місцях.
  • Головним Управлінням Держпродспоживслужби у Вінницькій області розроблено та розповсюджено серед населення пам’ятку щодо профілактики отруєнь грибами.
  • Постійно проводиться санітарно-освітня робота з населенням з використанням засобів масової інформації. 

Але без усвідомлення кожною людиною того, що дикорослі гриби, в першу чергу, повинні розглядатися як продукти високого ризику небезпеки не тільки для здоров’я, а й для життя, ситуація не зміниться.

Тому, закликаємо Вас утриматися від споживання цього сумнівного продукту! А якщо хочеться відчути смак грибів - споживайте шампіньйони!

 

Записатись
Подати скаргу