Новини

19 Квітень 11:00
Використовуйте пестициди відповідально!
Використовуйте пестициди відповідально!

Грунтово-кліматичні умови Вінницької області досить сприятливі для розвитку сільського господарства, зокрема для вирощування озимої пшениці, ярих зернових культур, цукрових буряків тощо. Вінниччина є одним із найпотужніших аграрних регіонів України. Щороку з приходом весни фермери, які займаються вирощуванням овочів, фруктів, городини, сільськогосподарських культур, використовують пестициди та ЗЗР задля отримання щедрого врожаю. Не забувають про ці засоби і власники приватних городів у селах та містах області.

Пестициди - це токсичні речовини, призначені для боротьби з бур'янами, комахами, гризунами тощо. Попри так звану користь для врожаю, пестициди мають негативний вплив на довкілля та здоров'я людини. Використання пестицидів не лише негативно впливає на сільськогосподарських працівників, але в результаті міграції токсичних речовин з ґрунту в рослини, атмосферне повітря, підземні та поверхневі водойми існує загроза здоров'ю населення загалом, передусім це стосується дітей. Саме тому пестициди бажано застосовувати лише у разі крайньої необхідності, коли інші агротехнічні заходи не дали певних результатів і врожай під загрозою.

Обробка рослин пестицидами повинна здійснюватися суворо за показаннями та з обов'язковим урахуванням економічної межі шкідливості, ступеня розвитку хвороби рослин і бур'янів, а також прогнозу погоди.

Варто пам'ятати, що в сільськогосподарській галузі до роботи з пестицидами можуть допускатися лише повнолітні здорові люди, які пройшли попередній медичний огляд. Заборонено допускати до вказаних робіт вагітних та жінок, які годують дітей грудьми. Особам, які не мають відношення до застосування отрутохімікатів, не варто перебувати у місцях їх зберігання і застосування. Під час обробки отрутохімікатами земельних ділянок не можна на них знаходитись і проводити будь-які інші роботи. Крім того, оброблені ділянки необхідно відокремлювати запобіжними знаками, а про обробку територій слід сповіщати населення завчасно.

Усі роботи з пестицидами слід проводити у ранкові (до 10:00) і вечірні (18:00-20:00) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі й прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10˚С.

При застосуванні отрутохімікатів необхідно обов'язково використовувати засоби індивідуального захисту, оскільки при порушенні правил безпеки (роботи без окулярів, респіраторів, спецодягу) пестициди можуть викликати гостре отруєння. Дані речовини при надходженні в організм через дихальні шляхи, шлунково-кишковий тракт чи шкіру можуть викликати отруєння, ознаками якого є: головокружіння, кашель, задишка, блювота, біль у животі та ін. При перших проявах отруєння не слід займатись самолікуванням, а необхідно одразу звернутись за медичною допомогою!

Обережно в сільському господарстві треба використовувати і мінеральні добрива, які застосовують для підвищення родючості. При внесенні в ґрунт лише частина добрив надходить до рослин, інша - вимивається в підземні води, мігрує з поверхневим стоком, розкладається в ґрунті з утворенням летких продуктів, які надходять у приземний шар атмосферного повітря. Так, компоненти азотних добрив (аміак, нітрати, сечовина) при надмірному внесенні в ґрунт можуть мігрувати в поверхневі та підземні водойми, що призводить до їхнього забруднення. А надходження у відкриті водойми добрив, що містять азот та фосфор, сприяє розмноженню мікрофітів та водних рослин, стимулює цвітіння водойм. За цих умов погіршуються органолептичні властивості води, руйнуються нормальні водні біоценози, порушуються процеси самоочищення водойм, такі водойми стають непридатними для централізованого водопостачання.

Забруднення навколишнього середовища пестицидами та мінеральними добривами призводить до негативних змін у різних ланках екосистем, змінює основні властивості ґрунту, води, повітря, рослинності і харчових продуктів, що призводить до погіршення стану здоров'я населення.

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області застерігає:

  • використовуйте пестициди та мінеральні добрива суворо за призначенням;
  • не допускайте застосування ЗЗР у понаднормованих кількостях;
  • чітко витримуйте безпечні строки збору врожаю;
  • при обробці городів та земельних ділянок користуйтесь окулярами, респіраторами та спецодягом, не допускайте потрапляння пестицидів на шкіру;
  • після обробки добре вимийте руки з милом або прийміть душ, прополощіть порожнину рота та горло;
  • робочий одяг, в якому проводилась обробка пестицидами, необхідно добре витрусити та випрати в розчині мила або прального порошку та соди;
  • зберігайте пестициди та мінеральні добрива подалі від дітей, не проводьте обробки в присутності дітей, не дозволяйте їм знаходитись на вже оброблених земельних ділянках.

 

Записатись
Подати скаргу