Новини

16 Вересень 19:58
Увага! Час боротися з самшитовою вогнівкою!
Увага! Час боротися з самшитовою вогнівкою!

Управління фітосанітарної безпеки інформує, що в насадженнях самшиту проходить розвиток зимуючого покоління небезпечного шкідника самшиту – самшитової вогнівки. Наразі виявляються гусениці молодших віків, які виїдають верхню частину листків.

Щоб їх виявити, необхідно уважно обстежити верхівки пагонів на кущах самшиту, де переважно концентруються гусениці.

Обплетення листків шовковистою павутинкою, пошкодження верхнього епідермісу, наявність екскрементів вказують на наявність гусениць. Їх живлення триватиме до перших приморозків, після яких гусениці ІІ-ІІІ віків сплітатимуть білі щільні павутинні кокони між листям. Навесні вони дохарчовуватимуться і заляльковуватимуться.

Для зменшення зимуючого запасу гусениць самшитової вогнівки доцільно терміново провести заходи захисту. За невеликої кількості кущів можна застосувати механічний метод боротьби: обрізання пошкоджених гілок, струшування або збирання гусениць та знищення їх. Пошкодженим кущам слід забезпечити посилений догляд – полив та підживлення добривами.

З хімічних засобів через відкритий спосіб життя самшитової вогнівки дієвими є практично усі пестициди, які застосовуються у боротьбі з листогризучими шкідниками - інсектициди з груп синтетичних піретроїдів, неонікотиноїдів, авермектинів. В разі необхідності, за утримання теплої погоди обробку через 1,5-2 тижні слід повторити, ретельно обприскуючи насадження, щоб препарат проникав всередину кущів. Для попередження виникнення резистентності слід забезпечувати чергування препаратів, а не користуватися одним двічі підряд.

Для боротьби із самшитовою вогнівкою можна використовувати екологічно безпечні мікробіологічні препарати, які виробляють на основі бактерії Bacillus thuringiensis var. kurstaki. Дієвим у боротьбі зі шкідником є комплексний біопрепарат – суміш препарату на основі авермектинів+препарат на основі бактерії Bacillus thuringiensis. Бактеріальні препарати найкраще застосовувати за температури повітря 17-18°С. Крім того, слід мати на увазі, що бактеріальні препарати ефективні лише проти гусені молодших віків і діють не так швидко, як хімічні, тому гусениці ще певний час до своєї загибелі продовжують пошкоджувати листки.

Нагадуємо, що нехтування фактом появи цього шкідника як правило, призводить до повної загибелі насаджень самшиту та необхідності їх викорчовування. Тому необхідно проводити постійну боротьбу із самшитовою вогнівкою, а за відсутності можливості організації такої боротьби - підбирати для озеленення інші види рослин.

Також звертаємо увагу, що згідно п. 6.11.2 Державних санітарних правил “Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві” ДCП 8.8.1.2.001-98 застосування пестицидів на територіях лікувально-профілактичних і дитячих установ, спортивних майданчиків, підприємств харчової промисловості, а також усередині густонаселених житлових кварталів заборонено.

В межах населених пунктів відповідно до п. 6.11.6 для обробки індивідуальних садів і городів дозволяється застосування лише тих пестицидів, які дозволені для роздрібного продажу населенню “Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні” і Доповненнями до нього. Застосування пестицидів для захисту зелених насаджень дозволяється тільки з 22 до 7 годин ранку в тиху безвітряну погоду, суворо дотримуючись вимог санітарної безпеки, охорони праці та навколишнього середовища, а також регламентів застосування препаратів.

 

Записатись
Подати скаргу