Новини

22 Квітень 11:12
Туроператор та турагент - чи існує різниця?
Туроператор та турагент - чи існує різниця?

Літо - пора відпочинку, подорожей та незабутніх вражень. Досить часто, аби зберегти час та уникнути зайвого стресу, люди довіряють планування подорожей професіоналам. Проте, щоб відпустка принесла лише позитивні емоції, а не розчарування - варто бути пильним та дотримуватися певних правил, які не лише допоможуть відправитись у подорож без зайвих турбот, але й в разі потреби – захистити свої споживацькі права.

Відповідно до законодавства України захист прав споживачів туристичних послуг забезпечено законами України "Про захист прав споживачів", "Про туризм", "Про ліцензування видів господарської діяльності", Цивільним і Господарським кодексами України, а також іншими нормативно-правовими актами.

Хочемо зауважити, що відповідно до ст. 5 Закону України "Про туризм", суб'єктами, що здійснюють та/або забезпечують туристичну діяльність, визначено:

туристичні оператори (далі – туроператори) – юридичні особи, створені згідно із законодавством України, для яких виключною діяльністю є організація та забезпечення створення туристичного продукту, реалізація та надання туристичних послуг, а також посередницька діяльність із надання характерних та супутніх послуг і які в установленому порядку отримали ліцензію на туроператорську діяльність;

туристичні агенти (далі – турагенти) – юридичні особи, створені згідно із законодавством України, а також фізичні особи-суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють посередницьку діяльність з реалізації туристичного продукту туроператорів та туристичних послуг інших суб'єктів туристичної діяльності, а також посередницьку діяльність щодо реалізації характерних та супутніх послуг (вимоги щодо наявності ліцензій не застосовуються).

Також повідомляємо, що турагенти не створюють туристичний продукт, не надають туристичні послуги, не мають повноважень самостійно та на власний розсуд приймати рішення щодо змін умов туру, анулювання туру чи інших дій з туром, а здійснюють лише обмежені функції з підбору туру, бронювання туру у туроператора, інформаційного і документального супроводу заброньованих у туроператора послуг. Турагенти діють на підставі франчайзингового договору і субагентського договору, який укладений за винагороду, здійснює посередницьку діяльність з реалізації турпродуктів шляхом вчинення правочинів, укладання договорів із замовниками туристичних послуг.

Таким чином, звертаємо вашу увагу, що при наданні туристичних послуг укладання договору є обов'язковим та потребує ретельного ознайомлення.

 

Записатись
Подати скаргу