Новини

04 Січень 12:33
Про підсумки роботи ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області в сфері контролю за державними регульованими цінами в 2021 році
Про підсумки роботи ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області в сфері контролю за державними регульованими цінами в 2021 році

Протягом 2021 року Сектором контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області проведено 29 планових та позапланових перевірок суб’єктів господарювання, з них в 21 встановлено порушення чинного законодавства з питань ціноутворення.

За наслідками проведених перевірок до 18 суб’єктів господарювання застосовано адміністративно-господарські санкції на загальну суму 703,3 тис.грн. та 21 посадову особу притягнуто до адміністративної відповідальності на загальну суму 50,2 тис.грн. Згідно наданих приписів, суб’єктам господарювання запропоновано повернути споживачам 1643,9 тис.грн. Попереджено обрахування споживачів комунальних послуг в розрахунку на рік на загальну суму 1138,5 тис.грн.

Завдяки вжитим заходам протягом 2021 року фактично сплачено суб’єктами господарювання та їх посадовими особами до державного бюджету, згідно з прийнятими рішеннями про застосування адміністративно-господарських санкцій та постанов про адміністративні правопорушення, за поточний та попередні періоди на загальну суму 221,7 тис.грн. та повернуто коштів споживачам у розмірі 102,9 тис.грн.

На сьогоднішній день у Вінницькому окружному адміністративному суді знаходиться на розгляді за позовами Головного управління та суб’єктів господарювання 4 справи на загальну суму 884,9 тис.грн.

Основна частина виявлених порушень при проведенні планових та позапланових перевірок суб'єктів господарювання на предмет дотримання ними вимог , вимог Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 №869 та Порядку формування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами, затвердженого постановою Уряду від №1010. Основними причинами завищення згаданих тарифів є включення до складу тарифу рентабельності без затвердження інвестиційної програми органами місцевого самоврядування та невірний розподіл загальновиробничих витрат, адміністративних витрат та витрат на збут при здійсненні підприємствами декількох видів діяльності.

Порушення чинного законодавства допускають також аптечні підприємства при реалізації окремих лікарських засобів. Значна частина виявлених порушень при проведенні планових перевірок аптечних мереж пов’язана із недотриманням аптечними підприємствами постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 №955 "Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби", Порядку декларування зміни роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість і товари протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 №341 з причини завищення граничних оптових та роздрібних надбавок при реалізації окремих ліків та незабезпечення відповідного декларування зміни їх роздрібної ціни.

Внаслідок допущених порушень до аптечних підприємств застосовано адміністративно-господарські санкції на загальну суму 40,2 тис.грн, які повністю сплачені до державного бюджету.

 

Записатись
Подати скаргу