Новини

11 Липень 11:53
Нові правила захисту бездимного середовища вступили в силу: електронні пристрої для нагрівання тютюну заборонені на рівні із сигаретами!
Нові правила захисту бездимного середовища вступили в силу: електронні пристрої для нагрівання тютюну заборонені на рівні із сигаретами!

Сьогодні, 11 липня 2022 року, в Україні вступають в силу норми антитютюнового Закону 1978-ІХ, які передбачають заборону куріння тютюнових виробів для нагрівання у визначених законом місцях нарівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами (куріння яких заборонено з 2012 року).

Окрім того, норми Закону забороняють курилки у приміщеннях підприємств усіх форм власності та надають повноваження органам місцевого самоврядування встановлювати додаткові вільні від куріння місця. У таких місцях та закладах має розміщуватись графічний знак і текст "Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!", а за нерозміщення цієї інформації суб'єктами господарювання передбачено штраф у розмірі 1000 гривень.

За розміщення попільничок (для закладів ресторанного господарства), кальяну чи куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у заборонених місцях передбачено штраф:

  • для суб’єктів господарювання (крім закладів ресторанного господарства) — у розмірі 1000 грн, а в разі повторного протягом року порушення — 10000 грн;
  • для закладів ресторанного господарства — 3 000 грн, а в разі повторного протягом року порушення — 15000 грн.

Що робити, якщо вас обкурюють?

  1. Звернутися із зауваженням до адміністрації закладу або установи.
  2. Звернутися до поліції за номером 102.
  3. Скласти скаргу до Держпродспоживслужби на заклад, адміністрація якого створює умови для куріння або іншим чином порушує норми "бездимного" законодавства.

 

Зверніть увагу: у заяві потрібно вказати повне найменування суб’єкта господарювання, його код ЄДРПОУ. За можливості додайте фото або відеодокази.

Довідково: 28 червня 2022 року в інформаційному агентстві "Укрінформ" ГО "Життя" презентувала результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), щодо вживання тютюну та електронних сигарет серед населення України та ставлення до антитютюнових заходів. 

Згідно з репрезентативним опитуванням, проведеним КМІС у травні 2022 року серед жителів України (віком 18 років і старших), абсолютна більшість респондентів (80%) підтримують заборону куріння тютюнових виробів для нагрівання у громадських місцях (їх курять із пристроями, які в Україні представлені брендами glo, IQOS). Разом з цим, 86% опитаних підтримують збільшення кількості громадських місць, вільних від диму (робочі місця, приміщення підприємств, готелі).

 

Записатись
Подати скаргу