Новини

04 Березень 10:09
Комплекс заходів з підготовки до посіву ярих культур
Комплекс заходів з підготовки до посіву ярих культур

У Вінницькій області проводиться комплекс заходів з підготовки до посіву ярих культур. Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертає увагу господарств на необхідність суворого дотримання вимог до застосування пестицидів під час підготовки насіння до посіву (зокрема - протруєння насіння) та використання досходових гербіцидів під час проведення посівної кампанії.

Асортимент, сфера та порядок застосування пестицидів повинні відповідати вимогам Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Категорично заборонено використання незареєстрованих пестицидів, а також препаратів, які мають явні ознаки фальсифікату.

Звертаємо увагу господарників на особливості використання ґрунтових гербіцидів в залежності від умов їх використання (наприклад перезволожений або сухий ґрунт), при яких необхідно дотримуватись спеціальних рекомендацій щодо їх використання, вказаних виробником.

До роботи із засобами захисту рослин, у т.ч. протруйниками насіння, допускаються особи, які не мають протипоказань до роботи з пестицидами, пройшли спеціальну підготовку та мають відповідне посвідчення.

При роботі з пестицидами обов'язковим є дотримання санітарних вимог ДCанПіН 8.8.1.2.001-98, використання спецодягу та засобів індивідуального захисту, які використовуються згідно встановлених інструкцій, а також дотримання вимог техніки безпеки.

Аграрники повинні вжити усіх заходів щодо недопущення отруєння бджіл. Детальна інструкція описана у Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин.

Виконання всіх робіт з пестицидами і протруєним насіннєвим матеріалом обов'язково має реєструватися у спеціальних журналах, а особи, що виконують ці роботи, повинні мати наряд на виконання цих робіт.

Машини та механізми, які використовуються для внесення засобів захисту рослин, повинні бути технічно справними та перевіреними до початку проведення робіт.

Перед посівом важливим методом попередження розвитку хвороб сільськогосподарських культур є проведення передпосівного аналізу насіння. Державна установа "Вінницька обласна фітосанітарна лабораторія" проводить визначення посівних якостей насіння (аналіз чистоти та відходу насіння; домішки насіння інших рослин, визначення схожості, вологості насіння, маси 1000 насінин; заселеності насіння шкідниками та зараженості хворобами). Це дозволяє заздалегідь визначитись та підібрати необхідний протруйник для насіннєвого матеріалу. За результатами фітоекспертизи спеціалісти господарств можуть обрати методи і засоби захисту, забезпечити їх проведення на відповідному рівні і мінімізувати ризик, пов'язаний з неефективним використанням засобів захисту рослин.

 

Записатись
Подати скаргу