Новини

05 Березень 09:42
До уваги пасічників та власників угідь: правила застосування ЗЗР та гербіцидів!
До уваги пасічників та власників угідь: правила застосування ЗЗР та гербіцидів!

Складні кліматичні умови, що склалися, призвели до уповільнення темпів проведення польових робіт, у т.ч. захисту сільськогосподарських культур від шкідників, хвороб і бур'янів, а з припиненням опадів та підвищенням температури повітря обсяги проведення цих робіт істотно збільшаться. Водночас різко зросте активність льоту бджіл, які будуть інтенсивно харчуватись.

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області закликає господарства усіх форм власності та громадян з великою обережністю використовувати засоби захисту рослин та гербіциди.

Необхідно суворо дотримуватись вимог Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, зокрема: не допускати обробки полів під час льоту бджіл, уникати обробки квітучих рослин, попереджувати місцеві громади та бджолярів про час і місце застосування пестицидів, активно співпрацювати із бджолярами з метою уникнення загибелі медоносних бджіл та уникнення конфліктних ситуацій.

Відповідно до ЗУ "Про пестициди і агрохімікати" аграрію необхідно:

  • отримати допуск (посвідчення) для роботи з пестицидами та агрохімікатами;
  • застосовувати ЗЗР, які включені до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні;
  • враховувати ступінь небезпеки ЗЗР та використовувати їх за цільовим призначенням;
  • дотримуватись правил застосування ЗЗР (враховувати норми витрат, кратність обробок, обмеження щодо способу та періоду обробок);
  • за три доби повідомляти органи самоврядування про заплановане застосування ЗЗР;
  • усі роботи із ЗЗР слід проводити у вечірні та ранкові години, в період відсутності льоту бджіл, за швидкості вітру до 4 м/с.

Відповідно до ЗУ "Про бджільництво" пасічнику необхідно:

  • зареєструвати пасіку, отримати ветеринарно-санітарний паспорт;
  • забезпечити своєчасне внесення відомостей щодо здійснення ветеринарно-санітарних заходів, клінічного огляду та контролю хвороб;
  • своєчасно інформувати органи самоврядування про перевезення (кочівлю) пасіки, повідомляючи:
  1. місце запланованого розташування (адреса або кадастровий номер земельної ділянки),
  2. час запланованого прибуття та виїзду,
  3. кількість бджолиних сімей,
  4. контактну інформацію власника пасіки або уповноваженої особи.

 

Також просимо бджолярів враховувати складні для господарників умови вирощування сільськогосподарських культур та плодових насаджень, налагоджувати комунікацію між пасічниками та господарствами різних форм власності (сільськогосподарськими підприємствами, власниками паїв та приватними господарями, що вирощують на своїх садибах рослини, які здатні приваблювати бджіл) для уникнення непорозумінь внаслідок обробітків своїх угідь засобами захисту рослин.

Завантажити пам'ятку можна за посиланням!

Записатись
Подати скаргу