
Для всіх українців війна стала новою реальністю і до випробувань, які ми маємо подолати, додались ще й віялові та аварійні відключення електроенергії, що впливає на умови зберігання харчових продуктів.
Згідно з вимогами законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, суб'єкти господарювання несуть відповідальність за забезпечення відповідних температурних режимів зберігання харчових продуктів, їх терміни придатності та дотримання санітарно-гігієнічних вимог на всіх стадіях виробництва та продажу.
Спеціалісти Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області дають поради операторам ринку щодо забезпечення належних умов для зберігання продуктів харчування:
- Встановіть резервне джерело живлення, забезпечте наявність генератора, акумуляторної батареї або сонячної панелі, щоб підтримувати роботу холодильників та морозильних камер під час відключень електроенергії.
- Використовуйте додаткові засоби охолодження (холодогени, пакети з гелем, сухий/блоковий лід) або заздалегідь заморозьте пляшки з водою та використовуйте їх як додаткове джерело холоду в холодильнику, коли електроенергія відсутня більше 4 годин.
- Швидко реагуйте! Якщо електроенергія вимкнена більше 4 годин - вживайте заходів для збереження продуктів.
- Дотримуйтесь товарного сусідства - зберігайте продукти, які потребують різних температурних режимів, мають різні запахи та типи упаковок, окремо.
- Використовуйте термометри, слідкуйте за температурою в холодильнику та морозильній камері, аби переконатися, що вона відповідає нормам.
- Утилізовуйте зіпсовані продукти. Розморожені харчові продукти заморожувати повторно заборонено! Не підлягають подальшій реалізації продукти, що швидко псуються (м'ясо, птиця, морепродукти, молоко), які зберігалися в холодильнику при температурі вище 15°C протягом 4 годин або більше. Всі продукти, які мають ознаки псування (неприємний запах, зміна кольору або текстури, поява на поверхні слизу, плям чи плісняви), мають бути вилучені з обігу.
Пам'ятайте: безпека харчових продуктів є пріоритетом! Дотримуйтесь вищезазначених рекомендацій та інформуйте споживачів про те, як безпечно зберігати продукти вдома під час відключень електроенергії, щоб уникнути негативних наслідків для здоров'я!