Новини

05 Лютий 12:21
Закон "Про ветеринарну медицину" прийнято
Закон "Про ветеринарну медицину" прийнято

4 лютого 2021 року Верховною Радою був ухвалений в другому читанні та в цілому проєкт Закону №3318 "Про ветеринарну медицину". За прийняття Закону проголосувало 305 народних депутатів.

Проєкт Закону розроблено з метою комплексного регулювання захисту здоров’я та благополуччя тварин, ветеринарної практики, виробництва, обігу та застосування ветеринарних препаратів. Крім того, Закон враховує норми більш ніж десяти актів Європейського Союзу, що є дуже важливим з точки зору гармонізації українського законодавства з законодавством ЄС.

"Це вкрай важливий законопроєкт, який змінить дуже багато процесів у тваринництві і має впровадити європейську модель", - підкреслила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька. За її словами, це справжня реформа галузі ветеринарної медицини, яка вже через декілька років може дуже змінити ринок.

Так, Закон передбачає:

  • спрощення умов ведення господарської діяльності в галузі тваринництва, зокрема, зменшення строків видачі ветеринарних документів, спрощення процедури реєстрації ветеринарних лікарських засобів, безстрокову реєстрацію ветпрепаратів;
  • контроль над застосуванням антибіотиків у тваринництві (вводиться заборона на використання антимікробних засобів із профілактичною та стимулюючою ріст метою);
  • діджиталізацію (дозволяється видача дозвільних документів, а також рецептів на ветпрепарати в електронному вигляді);
  • посилення захисту в Україні інтелектуальних прав на винайдені нові ветеринарні препарати;
  • посилення відповідальності за порушення в сферах ветеринарної медицини і благополуччя тварин.

Участь у розробці Закону брали фахівці Мінекономіки, Держпродспоживслужби, проєкту технічної допомоги "Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні", представники бізнес-асоціацій і народні депутати.

 

Записатись
Подати скаргу