Новини

17 Вересень 17:03
Якість питної води в дошкільних навчальних закладах та школах міста Вінниці
Якість питної води в дошкільних навчальних закладах та школах міста Вінниці

Одним із основних розділів роботи Вінницького міського управління є контроль за якістю питної води, яку споживають мешканці міста. Значна частина населення міста охоплена централізованим водопостачанням.

Нагадаю. що джерелом централізованого водопостачання є річка Південний Буг, а підприємством, яке забезпечує очистку води та її подачу в мережу є КП «Вінницяоблводоканал». Фахівцями управління забезпечено контроль за якістю води як в резервуарах чистої води підприємства, так і з внутрішніх мереж різних закладів.

Щорічно, в літній період, у зв’язку з відновленням роботи, в закладах дошкільної освіти та школах фахівцями відбираються проби води та направляються у Вінницьку регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби для лабораторного аналізу.

В поточному році в дитячих садочках було відібрано 59 проб питної води, з яких 29 не відповідали нормативним значенням по мікробіологічним показникам (загальним коліформам та/або загальному мікробному числу). По санітарно-хімічним показникам не відповідала 1 проба (по вмісту заліза).

В школах було відібрано 51 пробу питної води, з яких 10 не відповідали санітарним вимогам по мікробіологічним показникам – загальним коліформам та/або загальному мікробному числу. В одній пробі встановлена невідповідність по санітарно-хімічним показникам – вмісту заліза.

В зв’язку з незадовільною якістю питної води, на адресу директора департаменту освіти та керівнику приватного навчального закладу було направлено 5 листів, в яких вказано про необхідність забезпечення проведення інтенсивного промивання внутрішніх водопровідних мереж закладів та організацію повторних лабораторних досліджень. Про незадовільну якість питної води було також проінформовано начальника КП «Вінницяоблводоканал» та міського голову.

Після вжиття відповідних заходів якість питної води в усіх закладах освіти м. Вінниці відповідає санітарним вимогам, про що свідчать повторні результати лабораторних досліджень. 

Слід відмітити, що негативно на якість питної води впливає незадовільний технічний стан водопровідних мереж. Нагадаю, що перший водогін у місті був прокладений ще у 1910 році.

Зараз протяжність водопровідних мереж становить близько 600 км. Безперечно, з року в рік водопровідні труби зношуються, а заміна аварійних дільниць здійснюється досить повільно, орієнтовно біля 5 км щорічно, що вкрай недостатньо. Кожного року реєструється велика кількість поривів (близько 600-700) водопровідних труб, діаметром понад 100 мм, що також негативно впливає на якість питної води.

Стан водопостачання населення постійно знаходиться на контролі в органів Держпродспоживслужби міста. За ініціативою Вінницького міського управління дане питання періодично заслуховувалось на засіданнях виконавчого комітету Вінницької міської ради, зокрема в 2018 та 2019 роках, вносились відповідні пропозиції. Планується його заслуховування також в листопаді поточного року.

Слід зазначити, що на території міста Вінниці виникнення інфекційних захворювань серед мешканців, пов’язаних із вживанням питної води, зареєстровано не було.

 

Записатись
Подати скаргу