Новини

16 Травень 10:55
Як вибрати освітлювальний прилад до вашої оселі
Як вибрати освітлювальний прилад до вашої оселі

В умовах воєнного стану та ситуації, що була зумовлена частими відключеннями світла, гостро постає питання вибору якісних освітлювальних приладів, які прослужать довго та не завдадуть шкоди навіть в критичних ситуаціях.

Отже, уявімо, що ви прийшли до магазину світильників та хочете вибрати щось для себе, наприклад, настільну лампу. Що ж треба знати звичайному споживачу для того, щоб вибрати якісний товар?

Законодавством визначені основні вимоги до такого типу товарів Постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року №1067 "Про затвердження Технічного регламенту низьковольтного електричного обладнання" та Постановою Кабінету Міністрів від 27 травня 2015 року №340 "Про затвердження Технічного регламенту енергетичного маркування електричних ламп та світильників".

Для початку необхідно візуально оцінити лампу та переконатися у відсутності видимих дефектів. Вона не має бути з вирваним з гнізда або потрісканим кабелем, мати деформації, тріщини та інші пошкодження.

Потім слід звернути увагу на наліпку з інформацією, яка може бути розміщена як на самому приладі, так і на його пакуванні. Наліпка з інформацією має містити: назву, артикул, відомості про виробника та імпортера, дату виробництва.

Обов'язковою умовою є наявність інструкції з експлуатації та інформація про безпечність, яка має бути викладена державною мовою.

За наявності усіх зазначених маркувань, прилад можна вважати безпечним та купувати його.

Якщо ж у вас, все ж таки, виникають сумніви щодо якості, походження або безпечності, попросіть у продавця документ, який засвідчує якість такої лампи, а саме - Декларацію про відповідність. Якщо ж вам відмовляються надати такий документ, слід утриматись від здійснення покупки в даному магазині, адже від якості та безпечності такого товару залежить ваше житло, майно та здоров'я. 

 

Записатись
Подати скаргу