Новини

10 Березень 15:36
Як вберегтися від захворювань, пов’язаних із вживанням питної води
Як вберегтися від захворювань, пов’язаних із вживанням питної води

Фахівцями Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області здійснюється контроль за якістю питної води в громадських криницях.

Не секрет, що за останнє десятиріччя якість води в криницях значно погіршилась. Щільність забудови; недотримання відстаней від надвірних вбиралень, вигрібних ям, місць утримання худоби; просочування у воду колодязів грунтових вод, забрудених стічними водами після прання білизни; надмірне використання добрив та отрутохімікатів на присадибних ділянках; значне зменшення опадів за останні роки – все це негативно вплинуло на стан верхніх підземних водоносних горизонтів.

У 2020 році, за даними Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, було досліджено 159 проб води з громадських криниць м. Вінниця на мікробіологічні показники, з яких нестандартними по загальним коліформам та вмісту кишкової палички виявились 99, що склало 62%, а у 2019 році – 73%. На санітарно-хімічні показники досліджено 159 проб, з яких у 79 виявлена невідповідність по каламутності, загальній жорсткості, вмісту нітратів, перманганатній окиснюваності, що склало 50%, у 2019 році – 76%. Як бачимо, відмічається покращення якості води в криницях, у порівнянні з 2019 роком, але рівень мікробного та хімічного забруднення водоносного горизонту залишається високим.

В зв’язку з невідповідністю якості питної води в децентралізованих джерелах водопостачання, протягом 2020 року на адресу директора департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради було направлено 17 листів щодо необхідності проведення очистки та дезінфекції 127 криниць. За інформацією зазначеного департаменту, в 2020 році очищено та продезінфіковано 153 колодязя, навесні та восени проведено дезінфекцію всіх криниць громадського користування, здійснено поточний ремонт 148 криниць.

Окрім того, з метою інформування населення про якість питної води в криницях, у 2020 році на адресу Голови асоціації органів самоорганізації населення м. Вінниця було направлено 17 листів. В зв’язку із наявністю в питній воді понаднормового вмісту нітратів, в листах вказано про необхідність попередження батьків, в яких є діти віком до 3-х років, про недопущення використання криничної води для приготування дитячого харчування.

Питна вода, яка не відповідає гігієнічно-обгрунтованим нормативним показникам, негативно впливає на організм людини. Так, підвищений вміст нітратів може викликати таке захворювання, як водно-нітратна метгемоглобінемія, яка полягає у кисневому голодуванні тканини. Під впливом нітратів гемоглобін крові перетворюється в метгемоглобін, останній не здатний захоплювати кисень у легеневому кровотоці і доставляти його тканинам, що і призводить до гіпоксії. Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, також може бути блювота, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у дітей в 7-8% випадків закінчується смертю.

Підвищена жорсткість згубно впливає на серцево-судинну систему та роботу кишківника, адже тверда вода активно взаємодіє із тваринними білками і осідає на його стінках, таким чином моторика погіршується і відбувається накопичення солей. З’являються проблеми опорно-рухового апарату, погіршується робота жовчних проток, може розвинутись сечокам’яна хвороба.

Наявність у воді бактерій групи кишкової палички може викликати гастроентероколіт, основними симптомами якого є біль у животі, нудота, блювота, підвищена температура тіла, пронос, загальна слабкість.

Для того, щоб  убезпечити себе від цих захворювань, рекомендуємо:

  • утримувати криниці в належному санітарно-технічному стані, звернути увагу на наявність герметичної (без тріщин) відмостки, накриття, дашку, підставки для відра;
  • використовувати питну воду з криниць лише після отримання інформації щодо її відповідності діючим санітарним нормам на підставі проведених лабораторних досліджень;
  • не використовувати для питних потреб воду з криниць, поблизу яких є джерела забруднення – вигрібні ями, надвірні туалети, гноєсховища тощо;
  • не допускати миття транспорту та вигул тварин (птиці) поблизу криниці;
  • у разі необхідності будівництва вигрібної ями чи надвірного туалету, необхідно відступити на максимально можливу відстань від криниці (не забудьте узгодити місце розташування вигрібу із мешканцями сусіднього домоволодіння, у разі відсутності можливості дотримання нормативної відстані до їх будинку 20м);
  • забезпечити водонепроникність стінок та дна вигрібу;
  • для питних потреб вживати лише кип’ячену воду;
  • у побуті використовувати фільтри для очистки води як з централізованої мережі, так і з децентралізованих джерел водопостачання, адже вони значно покращують якість води.

Дотримання таких простих порад допоможе вам та вашим рідним уникнути захворювань, пов’язаних із вживанням питної води!

 

Записатись
Подати скаргу