Новини

01 Грудень 14:32
Як обрати якісні та головне - безпечні іграшки для дітей?
Як обрати якісні та головне - безпечні іграшки для дітей?

Залишилося зовсім небагато часу до світлих новорічних та різдвяних свят, тому батьки вже починають міркувати щодо придбання подарунків для своїх дітлахів.

Фахівці Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області наполегливо просять батьків звертати увагу не лише на зовнішній вигляд іграшки чи її функціональність, а й на якість та безпечність.

Державний нагляд встановлюється над виробництвом та продажем іграшок, особливо тих, що призначені для дітей дошкільного віку.

Санітарно-гігієнічні вимоги пред’являються до матеріалу, з якого виготовлена іграшка; її форми; маси та розмірів; оздоблення і забарвлення.

Всі іграшки (з полімерних матеріалів, дерев’яні, м’які, металеві) повинні мати висновок санітарно-епідеміологічної експертизи, який засвідчує їх якість і безпеку. Будь-які предмети дитячого асортименту (вітчизняного чи імпортного виробництва) потрапляють на полиці магазинів лише після проходження експертиз, в ході яких фахівці досліджують чи матеріали, з яких виготовлена дитяча іграшка, не містять токсичних речовин та чи не виділяють небезпечних випарів.

Наприклад, такі токсичні речовини, як стирол, свинець, кадмій, хром здатні викликати у дитини алергії, дерматити, подразнення слизових оболонок. Свинець, зокрема, може спричиняти захворювання крові, порушення обмінних процесів.

Для виробництва іграшок мають використовуватись лише нешкідливі матеріали, які не містять отруйних речовин і легко піддаються миттю та дезінфекції. На жаль, на ринку є багато дитячих іграшок, завезених приватними підприємцями без документації, яка б засвідчувала якість товару.

Також, рекомендуємо звертати увагу на розмір іграшки, він повинен відповідати віку дитини та розміру її рук, а форма і зміст – бути такими, щоб виключити можливість поранень і травм.

Максимальна вага іграшок для дітей дошкільного віку – 400 г і для учнів молодшого шкільного віку – 800 г. Для дітей до 3-х років рекомендуються іграшки з пластмаси та резини – їх легко мити, дезінфікувати. Найменші елементи іграшок, які складаються із кількох частин (піраміди, кульки, м’ячі, тощо), повинні бути не менше 30 мм в діаметрі при мінімальній висоті 12 мм. В якості наповнення брязкалець дозволяється використовувати пластмасові та металеві кульки діаметром не менше 5 мм.

Багато іграшок фарбують в яскраві кольори латексними та олійними фарбами, а зверху покривають 2-3 шарами міцного лаку або натуральної оліфи до утворення плівки, яка не піддається розчиненню. Фарба або лак не повинні змиватися гарячою водою з милом, дезинфікуючим засобом. Міцність фіксації перевіряється також шляхом занурення іграшок на 2 хвилини в 1% розчин хлористоводневої кислоти, лугу і гідрокарбонату натрію.

Дерев’яні іграшки повинні виготовлятись з деревини, яка при обробці не дає тріщин, де може накопичуватись бруд і мікроби. Поверхня дерев’яних іграшок має бути шліфована й покрита стійкими фарбами чи лаками.

Іграшки виготовляються також і з металу, який попередньо піддається механічній обробці, після якої поверхня металу стає гладкою. Готові іграшки також покриваються фарбою.

Губні гармошки, дудки, свистунці в тій частині, яка прикладається до губ, обов’язково повинні виготовлятись з металу, який легко піддається дезінфекції та не всмоктує вологу.

М’які іграшки найменш гігієнічні: вони погано піддаються миттю і знезараженню. Такі іграшки потрібно частіше виносити на свіже повітря, чистити щітками, дезінфікувати.

Оптичні іграшки (фільмоскопи, калейдоскопи, іграшкові телескопи тощо) повинні виготовлятися таким чином, щоб не викликати напруги зору.

В іграшкових пістолетах, пушках заборонено використання в якості набоїв гострих предметів чи вибухових речовин. Ці деталі повинні виготовлятись з гуми або інших м’яких матеріалів.

Окрім цього, необхідно звертати увагу на відсутність неприємного різкого запаху від виробів і на рівень звуку, що створюється іграшкою, призначеною для використання в приміщенні.

Фахівці Держпродспоживслужби рекомендують батькам здійснювати покупки в спеціалізованих магазинах, а перед покупкою іграшки вимагати від продавців висновок санітарно-епідеміологічної експертизи.
 

Записатись
Подати скаргу