
Задля збереження здоров'я та уникнення неприємних випадків при купівлі ковбасних виробів Держпродспоживслужба вкотре нагадує споживачам про два важливих правила:
- утримайтеся від купівлі продукції на стихійних ринках;
- уважно читайте інформацію на етикетці, повний перелік якої визначено статтею 6 Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів".
З огляду на те, що часто ковбасні вироби є ваговим товаром, у споживача не завжди є можливість вивчити маркування продукції. В такому випадку інформація про продукт надається на вимогу споживача оператором ринку харчових продуктів, який реалізує харчовий продукт, у супровідній документації чи в інший спосіб (у доступній наочній формі).
Окремо нагадуємо, що в Україні діють Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами, якими визначено:
- поверхні ковбасних виробів і копченостей протирають рушником, кінці оболонки зрізають, видаляють обв'язки, обвітрені зрізи зачищають;
- попереднє фасування ковбас і копченостей передбачається в обсягах потреби не більше одного дня реалізації;
- на замовлення споживача продавець зобов'язаний нарізати ковбасу, копченості, шинку та інше, дотримуючись санітарно-гігієнічних правил (нарізані шматки викладають на чистий посуд або пакувальний папір за допомогою ножа або виделки).
Якщо у вас виникли сумніви щодо якості та безпечності харчового продукту, а суб'єкт господарювання відмовляється надати необхідну інформацію – звертайтесь до Держпродспоживслужби: (0432) 65-88-00, info@vingudpss.gov.ua або через форму на офіційному вебсайті.