Новини

02 Березень 16:59
В Жмеринському районі спеціалісти Держпродспоживслужби та освітяни обговорили питання організації харчування дітей
В Жмеринському районі спеціалісти Держпродспоживслужби та освітяни обговорили питання організації харчування дітей

01 березня 2023 року за ініціативи Жмеринського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області на базі Жмеринської районної військової адміністрації відбулась робоча нарада з керівниками та медичними працівниками закладів освіти.

Начальник Жмеринської районної військової адміністрації Інна Цимбал взяла участь у нараді та оголосила пріоритетні питання, а саме - санітарно-гігієнічні вимоги для закладів дошкільної освіти та загальної середньої освіти і організація харчування дітей в них.

Зважаючи на пріоритетність питання забезпечення дітей в організованих дитячих колективах безпечним та повноцінним якісним харчуванням, слухачам було наголошено, що з 01 січня 2022 року набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України №305 від 24 березня 2021 року "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", яка затверджує нові норми харчування у закладах освіти та відпочинку та Порядок організації харчування (далі Порядок), який передбачає погодження примірних чотиритижневих сезонних меню, складених з урахуванням норм харчування, затверджених територіальним органом Держпродспоживслужби, крім випадків, коли використовується меню, рекомендоване МОЗ.

Згідно пункту 8 Порядку потреби закладів освіти на організацію гарячого харчування повинні задовольнятися засновником таких закладів першочергово, відповідно до затверджених норм харчування. Відповідно до пункту 11 відповідальність за планування та організацію харчування в закладах освіти, матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку) та буфету, безпечність та якість сировини, безпечність та якість харчових продуктів та готових страв, відповідність меню та асортименту буфету, дотримання вимог санітарного законодавства несе засновник, керівник відповідного закладу, а також постачальник (постачальники) харчових продуктів та/або послуг з харчування.

Окрім того, присутнім надали роз'яснення щодо вимог провадження системи HACCP та наголосили на необхідності дотримання функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках.

За результатами наради керівникам освітніх закладів надіслано інформаційні матеріали щодо вимог чинного санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів.

 

 

Записатись
Подати скаргу