Новини

25 Травень 15:47
В Україні заборонено використання тонких та надтонких пластикових пакетів!
В Україні заборонено використання тонких та надтонких пластикових пакетів!

З 1 січня 2023 року в Україні остаточно заборонено використання тонких та надтонких пластикових пакетів шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок). Це передбачено підписаним Президентом у 2021 році Законом України "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України".

Розповсюдження інших видів пластикових пакетів (зі стінками більше 50 мкм) дозволяється лише на платній основі за цінами, не нижчими за ті, що встановлені Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України "Про встановлення мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети" від 20 грудня 2021 року №1387 встановлено розмір мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети у формі рукава, з дном, відкритою горловиною та стінками товщиною понад 50 мікрометрів (за один пакет з ПДВ):

  • без ручок (без бокових складок) – 2 грн;
  • без ручок (з боковими складками) – 2,5 грн;
  • з ручками (без бокових складок) – 2,5 грн;
  • з ручками (з боковими складками) – 3 грн.

Мінімальні роздрібні ціни застосовуються під час платного надання пластикових пакетів, призначених для пакування та/або транспортування товарів і продуктів кінцевим споживачам, в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг, де може здійснюватися розповсюдження пластикових пакетів.

Ці роздрібні ціни є мінімально допустимим рівнем цін на пластикові пакети (незалежно від ширини, довжини, глибини бокових складок, нанесеного маркування), який може застосовуватися суб'єктом господарювання, що здійснює розповсюдження пластикових пакетів.

Мінімальні роздрібні ціни не поширюються на: біорозкладні пластикові пакети та надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Таким чином, тонкі і надтонкі поліетиленові пакети повинні бути вилученні з магазинів, супермаркетів, ринків, закладів харчування та надання послуг. Їх мають замінити біорозкладні пластикові пакети - пластикові пакети, що розкладаються за участю мікроорганізмів на елементи природного походження та відповідають встановленим національними або гармонізованими європейськими стандартами щодо утилізації способом компостування або біорозкладання.

Дозволеними залишаються товсті поліетиленові пакети – ті, що зазвичай можна знайти в прикасових зонах супермаркетів, та аналогічні за товщиною.

Разом з тим, доводимо до вашого відома, що відповідно до ч.2 статті 6 за порушення норм цього Закону центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, застосовує до суб'єктів господарювання такі адміністративно-господарські штрафи:

  • за правопорушення, пов'язане з розповсюдженням надтонких, тонких та оксорозкладних пластикових пакетів - у розмірі від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8 500 до 17 000 грн.), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення - у розмірі від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 7000 до 34 000 грн.);
  • за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів - у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 700 до 3 400 грн), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення - у розмірі від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( від 3 400 до 8 500 грн).

Штрафи накладаються керівником, заступниками керівника центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, а також іншими уповноваженими керівником посадовими особами цього органу після розгляду документів, що підтверджують факт правопорушення.

 

Записатись
Подати скаргу