Новини

12 Лютий 11:49
Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини перевірить 1 983 оператори ринку
Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини перевірить 1 983 оператори ринку

На 2019 рік Управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини заплановано 1 983 перевірки операторів ринку (Наказ від 27.11.2018 р. №965 "Про затвердження щорічного плану державного контролю Держпродспоживслужби у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, ветеринарної медицини на 2019 рік").

31 жовтня 2018 року Кабінет Міністрів України затвердив порядок визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю у сфері безпечності харчовихпродуктів та ветеринарної медицини на основі Постанови №896 "Деякі питання здійснення планових заходів державного контролю Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів".

Державний контроль у сфері безпечності харчових продуктів здійснюється із застосуванням актів державного контролю, затвердженого Наказом Мінагрополітики від 06.02.2017 р. №42 "Про затвердженняформи акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю стосовно дотримання операторами ринку гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами". Відповідно до цього документу, перевірки бізнесу проводяться на засадах ризик-орієнтованого підходу.

Наприклад, громадське харчування "без історії" (приписів, штрафів, діяльність без загрози життю і здоров’ю людини) – незначний ступінь ризику, тому інспектування відбувається не більш як один раз на два роки, аудит не проводиться.

Якщо оператор ринку вчинить правопорушення, яке спричинило харчове отруєння або стало підставою для прийняття судом постанови про зобов’язання оператора ринку тимчасово припинити виробництво та/або обіг харчових продуктів чи серйозні правопорушення Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин" -  оператор ринку переноситься до дуже високого ступеню ризику: інспектування – чотири рази на рік, аудит – раз на рік. 

Заходи державного контролю здійснюються без попередження (повідомлення) оператора ринку, крім аудиту та інших випадків, коли таке попередження є необхідною умовою забезпечення ефективності державного контролю. Аудит постійних процедур, заснованих на принципах НАССР, проводиться за умови повідомлення оператора ринку не пізніше, ніж за три робочідні до здійснення такого заходу.

В цьому році Головним управлінням Держпродспоживслужби у Вінницькій області вперше будуть проводитись планові аудити системи НАССР. Відповідно до плану перевірок на 2019 рік буде здійснено аудит системи НАССР на 112 суб'єктах господарювання.

Про проведення планового аудиту оператор ринку буде попереджений мінімум за 3 робочих дні.

Нагадаємо, що впровадження НАССР передбачено Законом України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів". Вимоги до розроблення, впровадження та застосування НАССР викладеноу Наказі Мінагрополітики №590 від 01.10.2012

 

Записатись
Подати скаргу