Новини

15 Травень 16:09
У Вінниці перевірили якість води в громадських криницях
У Вінниці перевірили якість води в громадських криницях

Питання водопостачання населення м. Вінниці знаходиться на постійному контролі Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області. Слід зазначити, що 98,3% населення забезпечено централізованим водопостачанням. Разом з тим, на території міста також експлуатуються громадські криниці, яких, за даними Вінницької міської ради, нараховується 617.

В травні поточного року фахівці управління спільно з представником квартального комітету провели комісійні обстеження санітарно-технічного стану криниць громадського користування по вулицях Войцеховського, Насті Присяжнюк, Чумацькій, Івана Пулюя, академіка Вернадського, Омеляна Грабця та провулках Павленка, Топольського (район, де здебільшого відсутнє централізоване водопостачання). Слід відмітити, що вцілому криниці утримувались в задовільному санітарно-технічному стані, всі оголовки криниць закривались кришками, мали навіси або знаходились в будках. З метою захисту колодязів від забруднення дощовими водами, навколо криниць облаштовані бетонні відмостки.

Проте були виявлені деякі порушення, а саме: в одній криниці не було загального відра, в двох криницях відмостки були в тріщинах, в криниці з насосом була зламана ручка, в одній криниці були іржаві відро та металевий трос, біля однієї криниці не було облаштовано підставку для відра. Враховуючи викладене, на адресу директора департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради направлено лист щодо усунення порушень, виявлених під час комісійних обстежень.

Окрім того, з метою недопущення виникнення інфекційних захворювань, пов'язаних із вживанням питної води з децентралізованих джерел водопостачання, за ініціативи Вінницького міського управління на території міста двічі на рік проводиться дезінфекція всіх криниць громадського користування. Під час здійснення комісійних обстежень криниць, підрядною організацією проводилась їх дезінфекція. З метою інформування мешканців про даний захід, на кожній криниці розміщувалось оголошення про дату проведення дезінфекції та можливість використання води для питних потреб.

Зауважимо, що на території Вінницької міської ОТГ є також багато приватних криниць, тож не забувайте, що вода в криницях не є гарантованої якості. Питна вода, яка не відповідає гігієнічно обгрунтованим нормативним показникам, негативно впливає на організм людини.

Для того, щоб убезпечити себе від цього, рекомендуємо:

  • утримувати криниці в належному санітарно-технічному стані – звернути увагу на наявність герметичної (без тріщин) відмостки, накриття, дашку, підставки для відра та чистого відра;
  • використовувати питну воду з криниць лише після отримання інформації щодо її відповідності діючим санітарним нормам на підставі проведених лабораторних досліджень;
  • не використовувати для питних потреб воду з криниць, поблизу яких є джерела забруднення – вигрібні ями, надвірні туалети, гноєсховища тощо;
  • не допускати миття транспорту та вигул тварин (птиці) поблизу криниці;
  • у разі необхідності будівництва вигрібної ями чи надвірного туалету, відступити на максимально можливу відстань від криниці (не забудьте узгодити місце розташування вигребу із мешканцями сусіднього домоволодіння;
  • для питних потреб вживати лише кип'ячену воду;
  • у побуті використовувати фільтри для очистки води як з централізованої мережі, так і з децентралізованих джерел водопостачання, адже вони значно покращують якість води.

 

Записатись
Подати скаргу