
Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області долучається до флешмобу Міністерства культури та інформаційної політики України з нагоди 15-ї річниці ратифікації Україною Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини, яка була прийнята державами-членами ЮНЕСКО у 2003 році.
Автентичні хлібопекарські традиції, які збереглися на Вінниччині, посідають чільне місце серед розмаїття культурних цінностей.
Місцеві майстрині зберегли рецепти понад сотні різновидів обрядових хлібів з різною рецептурою, оздобленням, начинкою, які користуються великим попитом й нині:
- празникові родові пиріжки з гречаною кашею та сиром випікають у Літинському районі;
- калач з каченятками для запрошення на весілля старійшини роду молодої (молодого) випікають у Калинівському районі;
- парний калач, що символізує Велеса (божество родючості та багатства), для запрошення на весілля випікають у Барському районі;
- Спасівчані треби - пухкі солодкі пампушки, які зазвичай випікають до Спаса у Шаргородському районі;
- Сончата – солодкі коржики з маком у вигляді сонечка випікають навесні у Гайсинському районі;
- Книш - хліб, який випікають на Різдво та Зелені свята в Тиврівському районі.
Дослідження традицій випікання обрядових хлібів показало, що колективне краяння і роздавання обрядового хліба, як символу єдності роду, є кульмінацією більшості народних ритуалів та свят, моментом єднання за допомогою спільної трапези з божественними силами і духами предків.
#НематеріальнаСпадщинаУкраїни #НеБорщемЄдиним