Новини

06 Червень 15:10
Спеціалісти Вінницького міського управління проводять активну роз'яснювальну роботу з профілактики харчових отруєнь у літній період
Спеціалісти Вінницького міського управління проводять активну роз'яснювальну роботу з профілактики харчових отруєнь у літній період

З метою попередження виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань серед населення Вінницької МТГ в літній період, на виконання доручення Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, фахівці Вінницького міського управління проводять активну роз'яснювальну роботу з адміністраціями агропродовольчих ринків, торговельних майданчиків та мереж, закладів громадського харчування.

Так, 04 червня 2024 року фахівці провели зустрічі з керівниками та персоналом ринку "Центральний" Госпрозрахункового об'єднання ринків м. Вінниця та ТК "Привокзальний-2" ПП "Океан-1", в ході яких обговорили питання профілактики харчових отруєнь, гострих кишкових захворювань, в т.ч. отруєнь дикорослими грибами та захворювання на ботулізм, серед населення Вінницької МТГ з актуалізацією вимог чинного законодавства щодо:

  • забезпечення належного санітарно-технічного стану приміщень торговельних об'єктів (павільйонів, магазинів, складських приміщень тощо);
  • забезпечення належного санітарного стану територій даних об'єктів та сміттєзбиральних майданчиків, дотримання графіків проведення санітарних днів, забезпечення організації дератизаційних та дезінсекційних заходів відповідно до укладених договорів з відповідними організаціями;
  • забезпечення об'єктів необхідною кількістю прибирального інвентарю, миючих та дезінфікуючих засобів з наявними методичними вказівками щодо використання, які дозволені МОЗ України;
  • проведення ревізії систем водогону та водовідведення, забезпечення безперебійного водопостачання для миття інвентарю та належного утримання миєчних ванн;
  • суворого дотримання зонування території ринку;
  • проходження медичних оглядів працівниками торговельних об'єктів;
  • недопущення до реалізації продуктів домашнього виготовлення (фальсифікованого алкоголю, кондитерських та кулінарних виробів, напівфабрикатів, консервів, меду, молока, олії, лікарських рослин, овочів та інших продуктів харчування з землі без ветеринарно-санітарної експертизи.

Неабияку увагу було приділено обговоренню реалізації харчових продуктів фізичними особами підприємцями та реалізаторами, посиленню контролю за умовами та термінами зберігання, дотриманню правил товарного сусідства, наявності супровідної документації, яка засвідчує якість та безпечність.

В ході проведення роз'яснювальної роботи учасники отримали інформаційні матеріали щодо профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань.

Принагідно повідомляємо, що керуючись Законом України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", "Про систему громадського здоров'я", "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів", фахівці постійно вживають заходи з інформування суб'єктів господарювання щодо необхідності дотримання вимог у сфері безпечності харчових продуктів та санітарного законодавства.

За поточний рік керівникам об'єктів торгівлі направлено 8 листів щодо виконання рішення Протоколу №3 від 07.02.2024 р. засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Вінницької ОВА "Про ситуацію із захворюваності на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції на території Вінницької області" та 8 листів щодо підготовки об'єктів до роботи у весняно-літній період. Керівникам мереж супермаркетів направлено 8 листів, власникам закладів громадського харчування - 50 листів щодо виконання вимог чинного законодавства стосовно профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань. Виконання вимог листів покладається на операторів ринку потужностей.

 

Записатись
Подати скаргу