Новини

23 Травень 09:35
Щодо дотримання вимог законодавства при формуванні цін на лікарські засоби
Щодо дотримання вимог законодавства при формуванні цін на лікарські засоби

Сьогодні в Україні продовжують діяти ряд постанов Кабінету Міністрів України щодо державного регулювання цін на окремі лікарські засоби шляхом декларування зміни роздрібних цін та граничного рівня торговельної надбавки.

Так, постановою Уряду від 17.10.2008 р. №955 "Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби" (із змінами та доповненнями) на лікарські засоби, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів (окрім наркотичних та психотропних лікарських засобів, прекурсорів, медичних газів) встановлено граничні торговельні (роздрібні) надбавки, виходячи із закупівельної ціни з урахуванням податків, що не перевищують такі розміри:

  • закупівельна ціна до 100 гривень (включно) - торговельна (роздрібна) надбавка до закупівельної ціни 25%;
  • закупівельна ціна від 100 до 500 гривень (включно) - торговельна (роздрібна) надбавка до закупівельної ціни 20%;
  • закупівельна ціна від 500 до 1000 гривень (включно) - торговельна (роздрібна) надбавка до закупівельної ціни 15%;
  • закупівельна ціна від 1000 гривень - торговельна (роздрібна) надбавка до закупівельної ціни 10%.

Цією ж постановою на лікарські засоби (крім препаратів інсуліну), вартість яких підлягає реімбурсації, відповідно до законодавства встановлено граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 15%, а на препарати інсуліну, вартість яких підлягає реімбурсації, відповідно до законодавства - 10%, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

Зважаючи на викладене, Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області просить споживачів письмово інформувати про необґрунтоване підвищення цін на згадані лікарські засоби.

У зверненні потрібно зазначати найменування суб'єкта господарювання (фізична особа-підприємець, товариство з обмеженою відповідальністю, підприємство тощо), його фактичне місцезнаходження (адресу) та надати копії підтверджуючих документів (за наявності).

Письмове звернення можна надіслати на електронну пошту info@vingudpss.gov.ua або особисто подати до Головного управління за адресою: вул. Праведників світу, 19, м. Вінниця, 21036).

 

Записатись
Подати скаргу