Новини

19 Березень 13:11
Реалізація живої риби на ринках міста
Реалізація живої риби на ринках міста

Працівниками Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області спільно з працівниками Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Вінницькій області проведено спільний рейд по перевірці агропродовольчих ринків м. Вінниця, де здійснюється реалізація живої риби та рибопродуктів.

Під час перевірки ринків «Привокзальний» та «Урожай» порушень чинного законодавства не виявлено. Вся жива риба, яка надійшла до реалізації, супроводжувалася відповідними ветеринарними документами, зокрема товарно-транспортними накладними та експертним висновком, виданим лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи (ВСЕ) на ринку.

Вимоги до реалізації живої риби
На вказівку начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Андрія Якимчука, Вінницьке міське управління наголошує на важливості дотримання ветеринарно-санітарних вимог при реалізації живої риби:

•⁠  ⁠Кожна партія живої риби, що надходить на ринок, повинна бути забезпечена супровідними ветеринарними документами.
•⁠  ⁠Перед реалізацією риба проходить ветеринарно-санітарну експертизу в лабораторії ВСЕ на ринку, після чого видається експертний висновок.
•⁠  ⁠Жива риба транспортується у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах і бочках, поверхні яких легко миються та дезінфікуються.
•⁠  ⁠Для реалізації риби в межах адміністративного району необхідна ветеринарна довідка, а для реалізації в межах України – ветеринарне свідоцтво.
•⁠  ⁠Оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу.
•⁠  ⁠Кожен працівник зобов’язаний мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік. Працівники, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються.
•⁠  ⁠Умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів.

Термін зберігання та реалізації живої риби
•⁠  ⁠При температурі води в ємності +11°C...+15°C:
  - *осінньо-зимовий період* – 48 годин;
  - *весняно-літній період* – 24 години.

Заборонено до продажу:
•⁠  ⁠Жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань;
•⁠  ⁠Риба з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою;
•⁠  ⁠Риба з каламутними, запалими очима.

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області закликає операторів ринку та споживачів бути відповідальними та дотримуватись ветеринарно-санітарних норм при реалізації та придбанні рибної продукції.

Записатись
Подати скаргу