На виконання п. 1 Наказу Голови Держпродспоживслужби
від 02.10.2024 №689, з метою попередження виникнення випадків та спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в організованих дитячих колективах, за ініціативою Вінницького міського управління створено робочі групи, із залученням представників департаменту освіти Вінницької міської ради та КП «Меридіан», для проведення комісійних перевірок харчоблоків функціонуючих закладів дошкільної та загальної середньої освіти на предмет дотримання вимог Постанови КМУ від 24.03.2021 №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Протягом жовтня-листопада 2024 року комісійно обстежено 12 харчоблоків закладів освіти Вінницької міської територіальної громади.
В ході обстежень визначається стан матеріально-технічного забезпечення харчоблоків, з’ясовуються потреби в додатковому оснащенні холодильним та технологічним обладнанням, виробничими столами, розробним інвентарем, кухонним посудом тощо. Перевіряється наявність умов для миття і обробки сировини, а також дотримання правил миття посуду та іншого кухонного реманенту.
Не залишаються поза увагою питання дотримання термінів придатності та умов зберігання продуктів харчування, товарного сусідства, поточності технологічного процесу, правил обробки яєць.
Уважно вивчається питання дотримання погодженого з Держпродспоживслужбою примірного сезонного меню, наявності в денному раціоні достатньої кількості страв зі свіжих овочів та фруктів, молокопродуктів, м’яса, риби, а також виконання встановлених норм споживання продуктів харчування.
Під час заходів перевіряється і наявність відповідно оформлених технологічних карток, своєчасність заповнення журналів бракеражу та іншої медичної документації, а також дотримання правил відбору і зберігання добових проб.
Крім того, звертається увага на своєчасність проходження обов’язкових профілактичних медичних оглядів та дотримання правил особистої гігієни персоналом.
Перевіряється також порядок проведення профілактичних дератизаційних і дезінсекційних робіт, поточного та генерального прибирання у виробничих і складських приміщеннях.
Під час обстежень активно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо дотримання гігієнічних та протиепідемічних вимог під час приготування страв, надаються консультації щодо здійснення контролю за дотриманням норм харчування.
За результатами кожної перевірки складається акт комісійного обстеження із зазначенням встановлених недоліків, а узагальнена інформація буде направлена на адресу директора департаменту освіти Вінницької міської ради.