Новини

16 Березень 14:50
Практичні рекомендації агровиробникам та пасічникам щодо попередження випадків отруєння бджіл пестицидами
Практичні рекомендації агровиробникам та пасічникам щодо попередження випадків отруєння бджіл пестицидами

З метою ознайомлення мешканців, суб’єктів господарювання м. Вінниця з порядком ведення бджільництва та зменшення випадків отруєння бджіл внаслідок застосування пестицидів під час здійснення діяльності у сфері вирощування сільськогосподарських культур, Вінницьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області надає роз’яснення згідно чинного законодавства в частині використання пестицидів, агрохімікатів, інших засобів захисту рослин.

Профілактика отруєнь бджіл базується на беззаперечному дотриманні вимог Закону України "Про бджільництво", "Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл", регламентів застосування засобів захисту рослин, у т.ч. передбаченими Державними санітарними правилами "Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві".

Рекомендації пасічникам щодо уникнення отруєння бджіл:

  • В обов’язковому порядку проводиться реєстрація пасіки за місцем проживання фізичної особи або за місцем реєстрації юридичної особи у місцевих державних адміністраціях один раз, у рік заснування пасіки. Крім того, необхідно звернутись в територіальний орган Держпродспоживслужби за місцем розташування пасіки та написати заяву про державну реєстрацію операторів ринку харчових продуктів (проводиться безоплатно).
  • Обстеження пасіки фахівцем Вінницького міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області або Вінницької міської державної лікарні ветеринарної медицини.
  • Отримання ветеринарно-санітарного паспорту пасіки за зразком, встановленим законодавством, де зазначаються дані власника пасіки, характеристика пасіки, її ветеринарно-санітарний стан, результати обстеження, лабораторні дослідження, кількість бджолосімей та інше.
  • Розміщення пасіки фізичними та юридичними особами на земельних ділянках, які їм належать, здійснюється відповідно до ветеринарно-санітарних правил. Бджоляру необхідно вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні отрутохімікатів. Крім того, рекомендовано пасічнику та аграрію користуватись автоматичною інформаційною системою Grand Expert. Реєстрація безкоштовна. За допомогою даного ресурсу аграрій здіснює автоматичне оповіщення про планові агрохімічні роботи. Майбутнім пріорітетом роботи пасічника та аграрія є укладення угод про запилення.
  • Інформування органів місцевого самоврядування, землевласника, територіального управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини про заплановане місце розташування (кочівлю) пасіки. У випадку, якщо кочівля короткочасна та неможливо встановити агровиробника, поблизу земельних ділянок якого розміщено пасіку, необхідно залишити контактні дані пасічника (номер телефону, ПІБ). Також, рекомендовано долучити викопіювання з публічної кадастрової карти України, яка розміщенна в електроному вигляді у вільному доступі (MAP.LAND.GOV.UA). На карті пасічнику слід самостійно нанести місце розташування кочової пасіки.
  • Перевезення (кочівля) бджіл на медозбір та запилення здійснюється на підставі довідки або ветеринарного свідоцтва на перевезення бджолосімей, районними або міськими державними лікарнями ветеринарної медицини.

Пестициди - сільськогосподарські отрутохімікати, призначені для боротьби зі шкідниками, хворобами рослин, паразитами, бур’янами, комахами. Асортимент, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні", а також в додатку до Переліку (п.6.1.1 ДСанПіН 8.8.1.2.001-98).

Рекомендації агровиробникам щодо профілактики отруєння бджіл:

  • Попередити пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблювальних площ, не пізніше ніж за три доби до початку обробки.
  • Повідомити дату обробки, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату, не менше ніж за 2 доби до початку проведення кожної хімічної обробки.
  • У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановленні попереджувальні написи.
  • Обробки проводять у ранкові або вечірні (нічні) години у період відсутності льоту бджіл.
  • Не допускається обробка квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

Взаємоповага між підприємцем та бджолярем, врахування ним інтересів один одного – найкраща гарантія унеможливлення пошкодження медоносних бджіл та отримання великого та якісного врожаю сільськогосподарських культур!

 

Записатись
Подати скаргу