Новини

29 Травень 11:06
Постраждалі від сексуального насильства під час війни та домашнього насильства можуть отримати безоплатну правову допомогу від держави
Постраждалі від сексуального насильства під час війни та домашнього насильства можуть отримати безоплатну правову допомогу від держави

Міністерство юстиції України та система безоплатної правової допомоги (БПД) запустили інформаційну кампанію про допомогу постраждалим від сексуального насильства, пов'язаного зі збройною агресією росії проти України та допомогу постраждалим від домашнього насильства.

Мета кампанії — проінформувати про можливість отримання безоплатної правової допомоги та мотивувати постраждалих діяти, щоб захистити себе.

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області долучається до інформаційної кампанії, адже ми розуміємо, що нині більшість подібних злочинів залишаються невідомими, а кривдники — непокараними.

Сексуальне насильство під час війни має багато проявів: це і зґвалтування, навіть якщо людина не чинить опір при вчиненні відносно неї сексуальних дій в небезпеці; і примус до оголення, примусове роздягання (наприклад, на ворожих блокпостах); і тортури сексуального характеру, травмування чи каліцтво статевих органів; і навіть самі погрози вчинення таких дій.

Звернувшись до системи безоплатної правової допомоги, можна отримати консультацію юриста, допомогу із зверненням до поліції, представництво інтересів у суді.

Також, на жаль, актуальною залишається проблема домашнього насильства, яке вчиняють найближчі люди – рідні та близькі. Протидія домашньому насильству на часі навіть під час війни. Постраждалі часто не знають, що робити й як захиститися.

Як може допомогти система безоплатної правової допомоги?

У системі БПД працюють досвідчені юристи, які допоможуть з підготовкою документів, складанням заяв до правоохоронних органів. Якщо потрібно представництво інтересів клієнтів у суді, зокрема в кримінальних справах — можуть додатково залучатися адвокати, які співпрацюють з системою БПД. Усі правові послуги надаються безоплатно для клієнтів.

Як звернутися до системи безоплатної правової допомоги:

  • за телефоном 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні);
  • написати юристу в телеграм https://t.me/LegalAidUkraineBot (кнопка "Отримати консультацію");
  • звернутися до найближчого бюро правової допомоги https://linktr.ee/legalaid.gov.ua .

 

Записатись
Подати скаргу