
13 листопада 2023 року в Україні презентували Стратегію реформування системи шкільного харчування до 2027 року. Уряд ухвалив її 27 жовтня 2023 року. Одна із цілей Стратегії — зробити так, щоб учні розуміли принципи здорового харчування. Актуальними проблемами в закладах освіти України наразі залишаються неналежні умови організації якісного та збалансованого харчування, а також відсутність у більшості дітей звичок здорового харчування. А найголовніше — реалізація Стратегії реформи шкільного харчування має стати основою для формування здорового суспільства і значного зниження рівня інфекційних та неінфекційних захворювань в Україні.
За поточний період 2024 року фахівцями відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Жмеринського районного управління, за участю представників управлінь (відділів) освіти Жмеринського району, з метою попередження виникнення випадків та спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь в організованих дитячих колективах, враховуючи Розпорядження КМУ від 27.10.2023 р. №990-р "Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023-2024 роках", наказ Вінницької обласної військової адміністрації від 30.11.2023 р. №1440 "Про затвердження Обласної програми "Реформування системи шкільного харчування у Вінницькій області на 2024-2027 роки", проведено 88 комісійних обстежень закладів освіти, у 34% об’єктів були виявлені порушення вимог санітарного законодавства.
Особливу увагу було звернено на матеріально-технічний стан харчоблоків, забезпечення достатньою кількістю холодильного та технологічного обладнання, наявність умов для обробки сировини та готових страв, дотримання поточності технологічного процесу, наявність умов та якість миття обладнання,інвентарю та посуду.
Зважаючи на пріоритетність питання забезпечення дітей в організованих дитячих колективах безпечним, повноцінним, якісним харчуванням було акцентовано увагу на вимоги Постанови Кабінету Міністрів України №305 від 24 березня 2021 року «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», яка затверджує нові норми харчування у закладах освіти та відпочинку та Порядок організації харчування (далі Порядок) у вказаних закладах, а також, в черговий раз, було роз’яснено вимоги щодо впровадження системи HACCP та наголошено на дотриманні функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках.
За результатами обстежень керівникам освітянських закладів надіслано рекомендаційні листи про усунення порушень чинного санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів, окремими листами проінформовано місцеві органи влади. Одночасно, проведено наради-семінари з директорами, медичними працівниками та працівниками харчоблоків закладів освіти. Також учням прочитано лекції на тему «Основи здорового харчування школярів».