Щороку в Україні через отруєння грибами потрапляють до лікарні сотні людей.
Найбільша кількість смертельних випадків отруєння дикорослими грибами відбувається через вживання в їжу блідої поганки, але є й інші гриби, що можуть призвести до важкого отруєння та летальних результатів.
Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертається до жителів та гостей області з проханням ще раз подумати перед тим, як прийняти сумнівне рішення про збір та вживання дикорослих грибів.
Якщо ви, все ж таки, вирішили збирати гриби, дотримуйтесь наступних правил:
- Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні.
- Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
- Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
- Не збирайте грибів під час посухи, у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте готові гриби в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
В жодному разі не купуйте свіжі/сушені/солені/консервовані гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль!
Наполегливо рекомендуємо відмовитись від вживання грибів дітям до 12 років; вагітним та жінкам, які годують грудьми; літнім людям!
Симптоми отруєння грибами: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів.
Перша допомога у разі отруєння грибами:
- терміново телефонуйте на 103;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм!
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування!
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!