
В офіційному медіацентрі Вінницької обласної військової адміністрації відбувся брифінг за участі заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Андрія Салюка.
У ході заходу спікер поінформував про поточну епізоотичну ситуацію, зокрема, щодо загрози занесення вірусу ящуру на територію України. За офіційною інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH) та Європейського Союзу, станом на сьогодні зареєстровано 12 випадків захворювання тварин на ящур, серед яких: 1 – на території Німеччини, 5 – в Угорщині та 6 – у Словацькій Республіці. Варто зазначити, що Угорщина та Словацька Республіка мають спільний кордон з Україною, що значно підвищує ризики.
«З метою недопущення занесення збудника ящуру на територію держави, Держпродспоживслужбою визначено загрозливі зони у прикордонних областях – Івано-Франківській, Закарпатській, Чернівецькій, Львівській та Волинській», – наголосив Андрій Салюк.
Україна вже понад 30 років утримує найвищий статус «вільна від ящуру без вакцинації». Востаннє випадок захворювання тварин на ящур було зафіксовано у 1988 році, а з 1992 року Україна має відповідний міжнародно визнаний статус згідно з класифікацією WOAH.
Під час виступу Андрій Салюк також нагадав, що ящур – це надзвичайно контагіозне вірусне захворювання, яке уражає велику рогату худобу, свиней, кіз, овець та інших парнокопитних тварин. До збудника сприйнятливі й дикі тварини.
«На ящур може хворіти й людина. Інфікування можливе при споживанні сирого молока або продуктів його переробки, отриманих від хворих тварин. Рідше зараження може відбутися через м’ясо, а також повітряно-крапельним шляхом під час контакту з інфікованими тваринами», – зазначив спікер.
Фахівець підкреслив, що при виявленні ознак захворювання, незвичній поведінці тварин або їх масовій загибелі, необхідно негайно звернутися до державної ветеринарної служби або територіальних підрозділів Держпродспоживслужби.
Також у рамках брифінгу розглянуто важливі питання:
-
які симптоми характерні для ящуру;
-
які заходи профілактики необхідно впровадити в господарстві;
-
як діяти у разі підозри або виявлення захворювання.