Питання організації безпечного та здорового середовища у закладах освіти, зокрема організації харчування, питного режиму, додержання вимог санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів знаходяться на постійному контролі спеціалістів Жмеринського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.
Спеціалістами управління, на виконання наказу Голови Держпродспоживслужби України від 02.10.2024 № 689 «Про реалізацію рішень колегії Держпродспоживслужби від 10 вересня 2024 року» щодо забезпечення подальшого впровадження реформи шкільного харчування в закладах освіти з урахуванням вимог Постанови КМУ від 24.03.2021 №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у освітянських закладах», наказу відділу освіти Станіславчицької сільської ради №75 від 10.10.2024 «Про створення комісії обстеження харчоблоків» завершено комісійні обстеження закладів освіти Станіславчицької сільської ради, загалом 10 закладів.
Особливу увагу було звернено на санітарно-гігієнічний стан приміщень харчоблоку, матеріально-технічний стан, забезпечення холодильним та технологічним обладнанням, дотримання поточності технологічного процесу, наявності умов для миття посуду, реманенту та обладнання, дотримання сезонних меню, умови зберігання харчових продуктів та сировини, забезпечення закладів питною водою належної якості, якість ведення необхідної документації по організації харчування та ін. Вкотре було наголошено на дотримання вимог Постанови КМУ від 24.03.2021 №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
В ході проведення комісійних обстежень у 36% закладів були виявлені порушення вимог санітарного законодавства, за результатами обстежень керівникам закладів надані рекомендаційні листи з відповідними пропозиціями, окремими листами проінформовано органи влади.
Одночасно, з керівниками, медичними працівниками, працівниками харчоблоків проведено інформаційно-роз'яснювальну роботу щодо порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах, попередження гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, дотримання правил особистої гігієни, забезпеченню закладів якісною та безпечною питною водою, тощо.
Комісійні обстеження дозволяють виявити та усунути можливі порушення санітарних вимог, забезпечити якісне харчування у школах та створити безпечне навчальне середовище. Адже якісне харчування – це запорука здоров’я та успішного навчання дітей.