Новини

15 Грудень 14:05
Хімічні іграшки - безпечна забавка чи загроза здоров'ю дитини?
Хімічні іграшки - безпечна забавка чи загроза здоров'ю дитини?

У передсвяткові дні попит на дитячі іграшки сягне свого річного максимуму, адже бажання кожного з батьків - придбати для своєї дитини щось яскраве, цікаве та особливе. Безумовно, варто завжди пам'ятати, що така гра чи іграшка має бути безпечною для здоров'я дитини.

Хімічні іграшки, які задовольняють цікавість допитливих дітлахів, що люблять експериментувати, спостерігати, створювати дива власними руками, користуються неабиякою популярністю.

На що ж батькам необхідно звернути увагу при виборі такої іграшки першочергово?

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2018р. № 151 "Про затвердження Технічного регламенту безпечності іграшок", вироби, призначені для використання дітьми віком до 14 років, повинні бути задекларовані та відповідати усім вимогам щодо безпечності продукції.

Хімічна іграшка - це іграшка для безпосереднього поводження з хімічними речовинами та сумішами, яка призначена для певної вікової категорії і повинна використовуватись під пильним наглядом дорослих.

Прикладами таких іграшок є:

  • Експерименти з миттєвим ефектом (виростити ліс у склянці або гриб із піни, власноруч зробити веселку)
  • Набір юного хіміка (зробити штучний сніг, саморобні батарейки тощо)
  • Набір детектива або відбитки пальців (у комплекті знаходяться всі необхідні інструменти, які використовують детективи для виявлення відбитків пальців злочинців)
  • Цікаві досліди з гарячим льодом (набір, який дозволить створювати в домашніх умовах унікальну суміш - гарячий лід)
  • Набір для дослідів-вимірювач (з його допомогою ви зможете зібрати багато різноманітних об'єктів, кишеньковий цифровий термометр для вимірювання температури у воді, цифровий омметр, електронний годинник тощо)
  • Мініатюрні майстерні для кераміки, емалювання або фотографії
  • Набори пластиліну
  • Набори для виготовлення слаймів

Інструкції щодо використання іграшок, які містять небезпечні речовини або суміші, повинні мати застереження про небезпечний характер таких речовин або сумішей та попередження про вжиття запобіжних заходів користувачем для уникнення пов’язаних з ними небезпек. Такі інструкції повинні встановлюватися для кожного типу іграшки, а також містити інформацію про надання першої допомоги у разі нещасного випадку, в результаті використання такої іграшки, та про зберігання іграшки в місці, недоступному для дітей певного віку, який визначається виробником.

Хімічні іграшки повинні містити на своєму пакуванні попередження наступного змісту: "Не призначено для дітей віком до ___ років. Використовувати під наглядом дорослої особи".

Окрім того, звертайте увагу на склад хімічної іграшки для запобігання виникненню можливих алергічних реакцій.

Іграшки повинні надходити у продаж лише з нанесеним національним знаком відповідності.

 

Записатись
Подати скаргу