Фахівцями Ямпільського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області проводиться щоденний моніторинг дотримання суб’єктами господарювання вимог тимчасових рекомендацій Головного державного санітарного лікаря України щодо профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19).
Так, за період з 20 січня по 03 лютого 2021 року спеціалістами відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства перевірено 129 суб'єктів господарювання на предмет дотримання протиепідемічних вимог, в ході яких було виявлено 28 порушень та оформлено 28 пропозицій, складено 16 протоколів про адміністративні правопорушення:
- закладів торгівлі продовольчими товарами - 40, з порушеннями - 13, складено протоколів - 7;
- закладів торгівлі непродовольчими товарами - 21, з порушеннями - 8, складено протоколів - 5;
- перукарень - 8, з порушеннями - 3, складено протоколів – 2;
- закладів громадського харчування - 6, з порушеннями - 2, складено протоколів - 2.
Найпоширенішими виявились наступні порушення:
- не проводиться температурний скринінг працівникам закладів перед початком роботи;
- відсутні засоби індивідуального захисту у відвідувачів та працівників закладів;
- недотримання соціальної дистанції та відсутність дистанційних позначок;
- порушення режимів проведення дезінфекції поверхонь;
- недотримання вимог щодо поводження з використаними засобами індивідуального захисту.
Про результати моніторингових обстежень проінформовано органи місцевої влади.
Вибірково моніторингові обстеження проводились із залученням представників засобів масової інформації.
Також, необхідно зазначити, що в ході моніторингових обстежень спеціалістами управління проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед працівників закладів з питань дотримання протиепідемічних заходів щодо недопущення виникнення та поширення випадків захворювання на COVID-19.