Новини

14 Вересень 15:19
Фахівці Держпродспоживслужби проводять моніторингові обстеження агропродовольчих ринків з метою попередження випадків отруєнь грибами та ботулізму
 Фахівці Держпродспоживслужби проводять моніторингові обстеження агропродовольчих ринків з метою попередження випадків отруєнь грибами та ботулізму

На виконання Комплексного плану щодо профілактичних заходів, спрямованих на недопущення виникнення отруєнь дикорослими грибами та захворювання на ботулізм, затвердженого міською комісією ТЕБ та НС, відповідно до протоколу №8 від 10.06.2022 року, фахівці Вінницького міського управління та представники КП "Муніципальна варта" Вінницької міської ради 14.09.2022 року здійснили моніторингові обстеження 3 агропродовольчих ринків м. Вінниця.

За результатами обстежень встановлено, що керівниками ринків вживаються заходи з недопущення реалізації дикорослих грибів та продуктів їх переробки без ветеринарно-санітарної експертизи, тому порушень не виявлено.

Варто зазначити, що в липні поточного року було проведено моніторингові обстеження 5 агропродовольчих ринків та встановлено 3 випадки реалізації дикорослих сушених та консервованих грибів фізичними особами на території ринку ТК "Привокзальний-2" МПП "Океан". За результатами моніторингового обстеження, за власною ініціативою, вищезазначені громадяни зняли з реалізації 1,3 кг грибів (в т.ч. продукти їх переробки) на загальну суму 196 гривень. Керівництву ТК "Привокзальний-2" було повторно направлено лист щодо вжиття термінових заходів з недопущення до реалізації грибів (в т.ч. продуктів їх переробки) без довідок ветеринарно-санітарної експертизи. Окрім того, адміністрація була попереджена про адміністративну відповідальність згідно вимог ст. 65 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин".

За поточний період 2022 року на території Вінницької ОТГ не зареєстровано випадків отруєння грибами, але ситуація залишається напруженою, адже сезон грибів у розпалі.

Протягом 2021 року у Вінниці було зареєстровано 6 випадків отруєння дикорослими грибами, постраждало 6 осіб, летальних випадків не було.

На сьогоднішній день, за оперативною інформацією ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області, вже зареєстровано 5 випадків отруєння грибами, які сталися на території області. Всі підозри пов’язані із вживанням консервованих дикорослих грибів, недотриманням технології приготування страв та збором грибів в лісах і лісосмугах.

Оскільки отруєння дикорослими грибами та захворювання на ботулізм щороку є актуальними у своєму прирості, керуючись ст. 37 Закону України "Про основні принципи та вимоги до якості та безпечності харчових продуктів", п.5.15 "Ветеринарно-санітарних правил для ринків" №23 від 04.06.1996 року, на виконання Комплексного плану, керівникам агропродовольчих ринків запропоновано:

  • заборонити реалізацію дикорослих грибів та продуктів їх переробки, які не пройшли ветеринарно-санітарну експертизу; грибних, м’ясних, плодово-овочевих консервів; кулінарних виробів домашнього виробництва; в’яленої риби невідомого походження; продуктів без супровідної документації, яка б засвідчувала їх якість та безпеку;
  • контролерам ринку посилити контроль за реалізацією харчових продуктів, до реалізації допускати харчові продукти лише за наявності супровідної документації, яка засвідчує їх якість та безпечність;
  • на територію ринку допускати лише фізичних осіб-підприємців, які мають державну реєстрацію потужностей операторів ринку, у відповідності до ст. 25 Закону України "Про основні принципи та вимоги до якості та безпечності харчових продуктів" від 26.09.2014 року;
  • постійно проводити роз’яснювальну роботу серед фізичних осіб-підприємців (їх реалізаторів), фізичних осіб щодо профілактики харчових отруєнь дикорослими грибами та захворювання на ботулізм.

Відповідальність поклададена особисто на керівництво агропродовольчих ринків!

Згідно зі ст. 65 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин" за порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів передбачається адміністративна відповідальність у вигляді накладання штрафів.

Під час здійснення моніторингових обстежень агропродовольчих ринків з директорами та працівниками проведена роз’яснювальна робота щодо профілактики харчових отруєнь та вручені пам'ятки.

З метою недопущення виникнення отруєнь дикорослими грибами, Вінницьке міське управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області попереджає:

  • гриби не слід вживати дітям, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки або з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів;
  • ніколи не кладіть у кошик гриби, які не знаєте та остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • під час посухи краще відмовитись від збору грибів взагалі, адже гриб втрачає воду і накопичує токсини;
  • не збирайте гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу дороги або на територіях із радіаційним забрудненням;
  • не вживайте сирих грибів;
  • відібрані гриби спочатку промийте, а потім відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
  • краще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, натомість споживайте печериці або гливи, куплені в магазині.

Увага: якщо ви або ваші близькі відчули підозрілі симптоми - викликайте швидку медичну допомогу!

 

Записатись
Подати скаргу