Новини

11 Травень 12:24
Держпродспоживслужба перевірила харчоблоки закладів освіти Бершадської громади
 Держпродспоживслужба перевірила харчоблоки закладів освіти Бершадської громади

Реформа системи харчування в закладах освіти, розпочата в Україні у 2020 році, поступово змінює норми споживання, технологічні процеси, підхід до закупівлі продуктів, обладнання харчоблоків та суспільне сприйняття здорового харчування.

Освітні установи Бершадської громади ще в 2020 році розпочали активну роботу з впровадження системи HACCP. Так, проведено капітальні ремонтні роботи на харчоблоках Бершадського ліцею №1, Великокеріївської гімназії, Флоринського, Бирлівського та П'ятківського ЗЗСО, ЗДО села Велика Киріївка. Поточні ремонтні роботи з приведення приміщень харчоблоків у відповідний до вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та якість харчових продуктів стан тривають у Бершадському ЗЗСО №3, Баланівському та Бирлівському ЗДО. Також, в закладах систематично проводиться поновлення технологічного обладнання та інвентаря.

З метою встановлення факту та вивчення ситуації з дотримання вимог діючого законодавства у сфері поводження з продуктами харчування, протягом березня-квітня працівниками Держпродспоживслужби було здійснено позапланові перевірки 19 закладів освіти.

Так, за результатами обстежень в ЗДО "Колосок" с. Баланівка не виявлено порушень. Також відсутні зауваження до роботи медичних сестер (ведення документації з організації харчування) в Бершадському ліцеї №1, Великокеріївській та Бирлівській гімназіях, в той час як медичних сестер Війтівського опірного закладу та Флоринського ЗЗСО довелося притягнути до адміністративної відповідальності за грубі порушення. Незважаючи на те, що для закладів освіти було надано пакет документів НАССР та зразки журналів, більшість працівників почали їх вести перед перевірками, тоді як інші вели все від початку (П'ятківський ЗЗСО, ЗДО "Малятко" та "Сонечко" м. Бершадь). Всім, крім Баланіського ЗДО "Колосок" було направлено по 2 приписи (щодо безпечності харчових продуктів та щодо санітарного законодавства).

На даний час у перевірених закладах залишилися для вирішення питання, що стосуються значних фінансових витрат, капітального ремонту з переобладнанням приміщень харчоблоків або поточного ремонту потребують Війтівський опірний заклад та його Кошаринецька філія, Поташанська гімназія, Флоринський та Кошаринецький ЗДО, підсобні приміщення харчоблоку Бершадського ліцею №1. Також очікують капітальних ремонтних робіт Устянький опірний заклад, Осіївський, Голдашівський та Лісничанський ЗЗСО, Крушенівська філія Красносілського ЗЗСО, Сумівський ЗДО. Ситуація із харчоблоком Сумівської філії проблематична, оскільки харчоблок не є власністю відділу освіти, тож виділити кошти на нього неможливо.

Наразі обстеження закладів освіти тривають, попереду ще багато роботи, адже необхідно йти в ногу з часом, вдосконалювати умови та прищеплювати корисні звички учням.

 

Записатись
Подати скаргу