Новини

14 Травень 11:32
Держпродспоживслужба наголошує на необхідності безпечного застосування засобів захисту рослин
Держпродспоживслужба наголошує на необхідності безпечного застосування засобів захисту рослин

З початку другої декади травня на сільськогосподарських угіддях області активно відбувається масове цвітіння плодових культур у садах, розпочинається цвітіння ріпаку.

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертається до суб’єктів господарювання, одноосібників, що самостійно вирощують сільськогосподарські культури на своїх полях та приватних садибах, з проханням звернути особливу увагу на безпечне застосування засобів захисту рослин на своїх угіддях, щоб не допустити ураження медоносних бджіл.

Основними методами запобігання отруєння бджіл є:

  • завчасне повідомлення сільських рад, пасічників та населення про обробіток сільськогосподарських угідь пестицидами;
  • використання на сільськогосподарських культурах засобів захисту рослин, які пройшли державну реєстрацію та включені до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, відповідно до Закону України "Про пестициди і агрохімікати";
  • категоричне недопущення обробітку пестицидами квітучих рослин (плодових дерев, ріпаку), обережне використання пестицидів на угіддях, що межують із квітучими рослинами (дикоросле різнотрав’я, акації, липи та інші медоноси);
  • усі роботи із засобами захисту рослин проводити у вечірні та ранкові години в період відсутності льоту бджіл при мінімальних висхідних повітряних потоках за швидкості вітру до 4 м/с.

В свою чергу, пасічники, у разі одержання попередження про використання пестицидів, повинні обмежити виліт бджіл на час проведення захисних заходів.

Алгоритм безпечного застосування пестицидів та дій пасічника щодо уникнення ураження бджіл прописано у "Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин".

Аграрник не може допустити пошкодження або загибель врожаю внаслідок пошкодження або знищення його шкідливими організмами, але й пасічники мають повне право на захист своїх інтересів, адже одним із основних принципів державної політики у сфері захисту рослин є гарантування безпеки здоров'я людини та охорони довкілля при здійсненні заходів щодо захисту рослин. Тому важливим механізмом попередження отруєння бджіл є взаємне обговорення  та врахування інтересів господарника та пасічника. Важливою зв’язуючою ланкою можуть бути органи місцевого самоврядування.

 

 

Записатись
Подати скаргу