Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Харчовий ботулізм є серйозною та потенційно смертельною хворобою, її інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, проте найчастіше - 8-36 годин.
Як повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ України, ранні симптоми включають помітну втому, слабкість і запаморочення, які зазвичай супроводжуються затуманенням зору (двоїнням в очах), сухістю в роті та труднощами з ковтанням і мовленням. Також можуть виникнути блювота, діарея, закреп і здуття живота. Захворювання може прогресувати до слабкості в шиї та руках, після чого спостерігається ураження м’язів шиї та кінцівок.
Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області закликають з обережністю вживати консерви домашнього виготовлення, які у разі недотримання технології приготування, можуть стати причиною розвитку ботулізму та рекомендують:
- відмовитись від вживання продукції як домашнього, так і промислового виробництва, якщо банка або інша ємність має ознаки порушеної герметичності, деформована або роздута;
- не вживати в'ялену, копчену, солону та консервовану рибу домашнього виготовлення;
- не вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року;
- не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості та дотриманні правил зберігання та/або транспортування;
- не купувати консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук та на стихійних ринках.
Звертаємо увагу, що ботулізм не можна визначити за кольором або смаком. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, а виділяє сильнодіючий токсин. Збудник розмножується в середовищі, де немає доступу кисню.
Будьте обізнаними та обережними!