Новини

04 Березень 09:49
Ботулізм - смертельна небезпека: утримайтесь від придбання консервованих та в'ялених продуктів на стихійних ринках!
Ботулізм - смертельна небезпека: утримайтесь від придбання консервованих та в'ялених продуктів на стихійних ринках!

З початку 2021 року в Україні зареєстровано 2 летальних випадки ботулізму, захворювання забрало життя 2 осіб з Хмельницької та Одеської областей, які вживали консервовані гриби домашнього виготовлення та в'ялену рибу зі стихійного ринку.

Усього по Україні з початку року зареєстровано 12 випадків захворювання.

На сьогоднішній день в області захворювання стало не тільки медичною, а й соціальною проблемою. За 2020 рік у Вінницькій області випадки захворювання були поодинокими, реєструвались в різних районах області: Тульчинському, Калинівському, Козятинському, Мурованокуриловецькому, Чернівецькому, Хмільницькому, Ямпільському та мали побутовий характер. Ймовірною причиною отруєння, за даними зібраного при розслідуванні анамнезу, було вживання домашньої консервованої продукції. З початку 2021 року випадки ботулізму в області не реєструвалися. 

Ботулізм – це харчова токсикоінфекція, зумовлена споживанням продуктів з накопиченими ботулотоксинами.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування: м'ясо, риба, рідше - овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, можуть бути зараженими. Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, адже мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса. Найчастіше причиною ботулізму стають продукти домашнього виготовлення, проте, реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів промислового виробництва, це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми можуть виникнути раніше (через 2 години) або значно пізніше (через 4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кішківника (здуття живота, закреп);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • сильно виражена сухість у роті, біль у горлі;
  • порушення близького зору;
  • запаморочення.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово та без різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму, хворого турбує туман перед очима та двоїння предметів, що пов'язано з паралічем очних м'язів. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.

Неврологічна симптоматика триває декілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом, хворі скаржаться на нестерпний головний біль, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим, розвивається дихальна недостатність, яка може стати причиною смерті при ботулізмі.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова, незалежно від тяжкості перебігу хвороби!

  1. Щоб запобігти захворюванню, фахівці Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області наполегливо рекомендують утриматись від купівлі в’яленої, сушеної риби та консервованої м’ясної продукції домашнього виготовлення на стихійних ринках. Перевіряйте у продавців супровідну документацію, яка засвідчує якість та безпечність продукції.
  2. У разі купівлі в’яленої риби, купуйте її виключно в патраному вигляді.
  3. Пам'ятайте: перед вживанням консервованих продуктів обов’язкова їх теплова обробка протягом 15 хвилин.
  4. Застосовуйте найбільш безпечний метод з усіх видів консервування – соління.
  5. Суворо дотримуйтесь технології приготування страв та консервування, а також - правил особистої гігієни.

 

Не піддавайте своє життя і життя своїх близьких небезпеці!

 

Записатись
Подати скаргу