Новини

29 Жовтня 15:59
Бережіть себе і своїх близьких - сезон отруєнь грибами у розпалі!
Бережіть себе і своїх близьких - сезон отруєнь грибами у розпалі!

За інформаційними даними Міністерства охорони здоров’я України відомо, що за поточний період 2020 року в Україні почастішали випадки отруєння грибами.

На Вінниччині, лише за останній тиждень, зареєстровано 21 випадок отруєння грибами: постраждало 28 осіб (5 сімейних вогнищ), в тому числі 1 дитина 9 років. Летальних випадків немає.

Аналіз випадків отруєнь свідчить, що більшість з них зумовлені вживанням грибів, які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння спричиняють "радівки", "маремухи" тощо.

Крім того, порушення правил термічної обробки грибів або збір їх біля узбіч дороги призводить до прояву клінічних симптомів отруєння.

Симптоми отруєння грибами:

  • Нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла - з'являються протягом 30-60 хвилин після вживання неякісних страв з грибів. Такі отруєння можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.
  • Галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності - найнебезпечніші симптоми, які з'являються протягом двох години після вживання грибів, що вражають нервову систему. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.
  • Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів, сморжів - підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до трьох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ та нігтів, похолодіння рук та ніг - все це виникає, коли отруйні речовини сягають мозку.

Категорично заборонено вживати гриби дітям, вагітним жінкам та людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту або печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Варто зазначити, що в Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно 20 із них особливо небезпечні для життя людини.

Аби уникнути отруєння дикорослими грибами, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендують дотримуватись наступних правил:

  • Ніколи не кладіть у кошик невідомі вам гриби та остерігайтесь пластинчатих грибів.
  • Під час посухи взагалі відмовтесь від збору грибів, у спеку змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду і накопичує токсини.
  • Не збирайте гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки.
  • Не збирайте гриби поблизу узбіч чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Уважно перевіряйте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Не вживайте гриби у сирому вигляді.
  • Відібрані гриби спочатку промийте, а потім відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять ветеринарно-санітарний контроль.

Краще взагалі відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту, а споживати штучно вирощені печериці або гливи, купуючи їх в магазинах!

Якщо після споживання грибів ви помітили нездорові ознаки (нудота, блювота, головний біль, галюцинації тощо):

  • Негайно викликайте швидку допомогу, а до її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами розчину марганцівки або сольового розчину. Пийте багато рідини.
  • При полегшені симптомів все одно зверніться до найближчої лікувальної установи.
  • Якщо після отруєння залишились гриби - в жодному разі не викидайте їх, аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Бережіть себе і своїх близьких! Будьте обачними!

 

Записатись
Подати скаргу